BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den sıfırcı öğrencilere araştırma önergesi

CHP'li vekil İhsan Köktürk, LYS'de 189 bin 380 öğrencinin ’sıfır’ alması üzerine sınav ve eğitim sistemindeki olumsuzlukların araştırılması için önerge verdi.

Abone ol

Yazılı bir açıklama yapan CHP’li Ali İhsan Köktürk, LYS’de 1 milyon 938 bin adaydan, 189 bin 380’inin dil testleri dahil toplamda girdikleri bazı alan test türlerinde, sıfır ve altında puan aldıklarına dikkat çekti. Geçen yıl 112 bin 18 öğrenci sıfır alırken, bu rakamın bu yıl yüzde 69 artış gösterdiğini kaydeden Köktürk, "Bu durum kaygıları daha da artırmıştır. Özellikle matematik, geometri ve kimya sorularında sıfır çekenlerin sayısında geçmiş yıllara göre en az iki kat artış omuştur" dedi.

Köktürk, "Bu yılın başarı oranlarının geçen yılın oranlarının gerisinde kalmasının ardında, eğitim kalitesinin düşmesi, eğitimin siyasal politikaların aracı haline dönüştürülmesinin yanı sıra, şifre, yanlış puan hesaplama skandalları ile zaten güvenirliğini yitiren ÖSYM’nin, sınava az bir zaman kala puan hesaplama yönteminde değişikliğe gitmesinin olduğu iddia edilmektedir" diye konuştu.

Ali İhsan Köktürk, eğitimde fırsat eşitliğinin hala sağlanamadığını, herhangi bir önlem alınması yönünde bir çabanın da ortaya konulmadığını kaydetti. LYS’de ortaya çıkan tablo ile sınav ve eğitim sisteminin bir kez daha sorgulanması gerektiğini ifade eden Köktürk, şöyle dedi:

"Milyonlarca insanımızı ilgilendiren, gençlerimizi başarısızlığa iten bu sınav sisteminin ve eğitim sistemindeki olumsuzlukların araştırılması, başarısızlığın nedenlerinin ortaya konulması ve sınavlara odaklı eğitim sisteminin çocuklarımızın yaşamından çıkarılabilmesi, yeni yolların, sistemlerin araştırılabilmesi için Meclis Araştırılması açılmasını arz ve teklif ederiz."