BIST 10.343
DOLAR 32,22
EURO 34,75
ALTIN 2.457,46
HABER /  POLİTİKA

CHPden ilk tepki

Anayasa Mahkemesi'nin kararı Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü. CHP'den gelen ilk açıklama şöyle ;

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi’nin AK Parti’nin kapatılması istemiyle açılan davaya ilişkin iddianameyi kabulü konusunda, "Tek gündemimiz İzmir. Oylamaya saatler kala, şu anda sadece İzmir’i düşünüyoruz. Bu konu ile ilgili yorum yapmayacağım" dedi.

ÖZYÜREK: BEKLENEN KARARDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek , Habertürk TV'ye canlı yayına katılarak şunları söyledi:

"Beklenen bir karardı. Aksi yönde karar alınabilrmiş havasını AKP yanlıları veriyordu. Bugüne kadar pek çok parti kapatma davası açıldı, görüşülmesi kabul edildi. Oybirliğiyle görüşülmesine karar verilmesi oy birliğiyle kapatılacak anlamına gelmez. Sayın Gül bir partide siyaset yapmadığı için onu etkilemeyecektir. Cumhurbaşkanlığından önceki eylemlerinden sorumlu olduğu için onun da sorumlu tutulması gerektiği yönünde bir karardır. Diğerlerinin milletvekilliği de düşecektir. Başbakan olarak da göreve devam edemez ama ara seçimle bağımsız seçilebilir. 5 yıl hiçbir partinin üyesi olamaz. Görülmekte olan bir davayı etkileyecek bir düzenleme hukuka aykırı olur"

KENDİNİZİ SAVUNUN

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili olarak, "AKP’ye tavsiyem şudur: Laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmadığının savunmasını yapsınlar" dedi Okay, Anayasa Mahkemesinin, AK Parti’nin kapatılması istemiyle açılan davada iddianamenin kabul edilmesine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İddianamenin kabulüyle, davanın usulüne uygun açıldığının tespit edildiğini ifade eden Okay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yönünden ise oy çokluğuyla karar alındığını anımsattı. Okay, Anayasaya göre, cumhurbaşkanının, seçildikten sonra işlediği suçlarla ilgili, vatana ihanet dışında yargılanamayacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yoksa cumhurbaşkanlarının, milletvekilleri gibi dokunulmazlığı yoktur. Yapılan açıklama, bu davanın esastan incelenmesine, usule ilişkin bir eksiklik olmadığının kabul açıklamasıdır. Siyasi partilerle ilgili kapatma davaları, kendine özgü bir tespit davası mahiyetindedir. Yargıma sürecinde Ceza Muhakemesi Kanunundaki gibi, iddianamenin geri çevrilmesi gibi bir düzenleme de yer almıyor. Bunu bir rutin ceza davası gibi değerlendirmek de mevcut düzenlemeler karşısında mümkün değildir."