BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.410,14
HABER /  DÜNYA

CHP’den hükümete yaylım ateşi

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "10 bakan değişiyorsa ortada bir kabine revizyonu yoktur, hükümet değişikliği vardır” dedi.<br/>TBMM’...

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "10 bakan değişiyorsa ortada bir kabine revizyonu yoktur, hükümet değişikliği vardır” dedi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Cumhuriyet tarihinde ilk defa bir bakanın Başbakanı istifaya davet ederek bakanlıktan ve milletvekilliğinden istifa etmesini önemli bir tavır olarak değerlendiren Hamzaçebi, “Kabine revizyonunda Erdoğan Bayraktar’ın istifası işleme konulmamış, Başbakan onu görevden almış gibi bir işlem yapılmıştır. Erdoğan Bayraktar’ın istifasını ve öne sürdüğü iddiayı değersizleştirme operasyonudur. Bu kadar önemli bir iddiayı kimse görmezlikten gelemez. Erdoğan Bayraktar görevinden istifa etmiştir, kimse bu gerçeğin üstünü örtemez” diye konuştu.
Yapılan kabine değişikliğini, “Başbakan otomobilin kaportasını tamir etmiştir. Kaporta tamiri ile bu otomobilin yürümesi mümkün değildir, çünkü motor eskimiştir” sözleriyle eleştiren Hamzaçebi, Başbakan’ın yolsuzluk soruşturmasına doğrudan müdahale ettiğini belirterek, “Başbakan’ın mücadelesi istiklal değil, istikbal mücadelesidir. Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını gerçekleştirenler mi düşman. Başbakan’ın ‘dış mihraklar’ demesine bakmayın siz. Sayın Başbakan olayı siyasi zemine taşıyarak orada tartışmayı tercih ediyor, ama olay hukuki bir zeminde ele alınmak zorundadır. Başbakan’ın dün gece yaptığı açıklamadaki cümleleri son derece vahimdir, ‘hakkında iddia olan bakanlar için aklanma fırsatını verdik. Kendilerine ve kötü olanları aramızdan ayıkladık’ diyor. Sayın Erdoğan Bayraktarı bile kötü olan sıfatın içine koyuyor” şeklinde konuştu.
Hamzaçebi; Türkiye ile İran arasındaki ilişkiye yönelik yaptığı açıklamanın sonunda Başbakan Erdoğan tarafından cevaplanmasını istediği şu soruları sordu: “İran ile Türkiye arısındaki ilişkide söz konusu kur farkının bölüşülmesi için her iki tarafın muteber saydığı kişiler arasında bir anlaşma imzalanmış mıdır, imzalanmış ise bizim devletin kayıtlarında var mıdır, anlaşma konusu olan ödeme tutarı ne kadardır, bu anlaşmaya imza atmış olan kişiler kimlerdir? Bu soruların hükümet tarafından, başbakan tarafından açıklanmasını talep ediyorum.”

ATİLLA KART’TAN DANIŞTAY TEMENNİSİ
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Danıştay bu baskılara rağmen orada Adli Kolluk Yönetmeliğine yönelik olarak kararını biran evvel verecektir, hukuki anlamda oluşturulmak istenen kaosu önleyecektir” dedi.
TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumlarının hükümet eliyle işlemez hale getirildiğini söyleyen Atilla Kart, “AK Partili milletvekilleri Genel Müdürün evinde bulunan 4,5 milyon doları aklama girişimini başlatmışlardır” diye konuştu.
Yolsuzluk operasyonunun ikinci ayağında hakkında işlem yapılacak pek çok işadamı olduğunu söyleyen Kart, bunların içinde en önemli olanın ise Y.E isimli iş adamı olduğunu belirterek, yolsuzluk soruşturması sürecinde yaşananları anlattı. Kart, “Bir devletin çökertilmesi derken bütün bu tabloyu kast ediyoruz. Bunun en acı örneklerinden birisi dünden bu yana İstanbul Emniyetinde yaşanıyor. Savcılık yasal süreci işletmek istiyor, Mali Şube’de 400 civarında amir ve memurun görevden alındığı bir tablo. Örneği görülmemiştir böyle bir tablonun. Hükümet devleti çökertiyor. Bunun tek açıklaması var, bu ilişkilerin doğrudan Başbakan’a ya da Başbakan’ın en yakınındaki insanlara ulaşması, bu yönde bulguların, bilgilerin ve belgelerin olması” şeklinde konuştu.
Yeni kabineyi değerlendiren kart, “İnşallah başarılı olurlar. Ama maalesef bunun olmayacağını, olamayacağını biliyoruz. Başbakan kendisini korumaya almıştır. Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanı görevlendirmesi ile kendi iç kabinesini korumuştur” ifadelerini kullandı.
Operasyonun ikinci ayağında polisin savcının talebine karşılık vermemesini değerlendiren Kart, “Emniyet kadrolarına doğrudan hükümetin verdiği talimat çerçevesinde o mukavemetin gösterildiği çok açık. Bunların hepsi devlet yönetimi adına bizi kaygılandırıyor. Siz hükümet eliyle devleti işlemez hale getiriyorsunuz. Danıştay bu baskılara rağmen orada Adli Kolluk Yönetmeliğine yönelik olarak kararını biran evvel verecektir, hukuki anlamda oluşturulmak istenen kaosu önleyecektir” açıklamasını yaptı.
(İHA)