BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'den bedelsiz bedelli askerlik teklifi

CHP'nin bedelli askerlik için hazırladığı kanun teklifi bedelsiz çıktı!

Abone ol
Bedelli askerlikle ilgili CHP'nin dün Meclis'e sunduğu kanun teklifi ilginç ayrıntılar içeriyor. Buna göre, 28 yaşın üstünde olan ve yıllık geliri 12 bin liranın altındaki vatandaşlar, ücret ödemeden 21 gün askerlik yapabilecek.

CHP, en büyük seçim vaatlerinden biri olan 'bedelli askerlik' için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi sundu. Grup Başkan Vekili Akif Hamzaçebi ve Edirne Milletvekili Rasim Çakır'ın imzasını taşıyan teklifte ilginç ayrıntılar var. Bunlar arasında en ilginci, 28 yaşın üstünde olup yıllık geliri 12 bin liranın altında olan vatandaşlara, hiçbir ücret ödemeden 'bedelli askerlik' yapma imkânının getirilmesi. Bu vatandaşlar da diğer 'bedelli askerlik' yapanlarda olduğu gibi 21 günlük temel askerî eğitimi alacak ve terhis olacak.

İŞTE BEDELSİZ ASKERLİK TEKLİFİNİN AYRINTILARI

Teklife göre, 1 Ocak 1983'ten önce doğup yıllık geliri 12-25 bin TL arasında olanlar 7 bin 500 lira, gelir düzeyi 25 bin TL'nin üzerinde olanlar ise 15 bin TL karşılığında 21 gün temel eğitim alarak askerliğini yapmış sayılacak. Bu durumda, 28 yaş ve üstü her Türk vatandaşı, (temel askerlik eğitimi almak şartıyla), askerlikten muaf tutulacak. Teklifin yasalaşması durumunda, 100 bine yakın kişinin yararlanacağı tahmin ediliyor.
Teklifte, 'bedelli' ücretlerinin ödenmesi konusunda da kolaylıklar öngörülüyor. Buna göre, 'bedelli'den yararlanacaklar, temel askerlik hizmetini yerine getirdikleri tarihten sonra iki yıla kadar eşit taksitler halinde söz konusu tutarı ödeyebilecek. Elde edilecek gelir, Maliye Bakanlığı'nda açılacak özel bir hesapta toplanacak, oradan da Kredi ve Yurtlar Kurumu'na aktarılarak yurt yapımında kullanılacak.

SEÇİM YATIRIMI DEĞİL

CHP'li Hamzaçebi, teklifle ilgili yaptığı basın toplantısında, bunun bir 'seçim yatırımı' olmadığını savundu. Bu iddiada olanlarınsa parlamentonun varlığını inkâr ettiğini ileri sürdü. Gençleri çalışma hayatından koparmamayı amaçladıklarını söyleyen Hamzaçebi, TSK'nın görüşünün alınıp alınmadığı sorusuna, "Bu, siyasetin çözeceği bir durumdur.

Kararı siviller verecektir, askerler değil." diye karşılık verdi. Kanun teklifinin, 28 yaş üstünü kapsadığına dikkat çekerek, "TSK'nın er kaynağının kuruduğu'' yolunda bir endişeye gerek olmadığını da vurguladı. CHP Grup Başkan Vekili, "TSK'nın terörle mücadelesinde de hiçbir zafiyete yol açmaz. Sözleşmeli er düzenlemesiyle birlikte terörle mücadelede yeni safhaya girilmiştir. CHP olarak olumlu baktığımız bu düzenleme ile artık terörle mücadelede daha profesyonel, daha eğitimli, bölgenin şartlarını daha iyi bilen birlikler yer alacaktır. Böyle bir aşamaya girilmişken Türkiye askerlik süresini kısaltma ile karşı karşıyadır." görüşlerini dile getirdi. Hamzaçebi, askerliğin kısaltılmasına yönelik çalışmaların ise ayrı bir kapsamda, parti genel merkezince yürütüldüğünü bildirdi.