BIST 10.471
DOLAR 32,80
EURO 35,21
ALTIN 2.447,05
HABER /  GÜNCEL

ABD: Libya'da uçuş yasağının ötesine geçmeliyiz

ABD, Libya üzerinde uçuşların yasaklanmasının sivilleri korumaya yetmeyeceğini söylüyor. İsyancılar ise 'Dünya hemen harekete geçmezse Kaddafi katliam yapacak' diyor.

Abone ol

Amerikan Yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, Kaddafi'ye bağlı güçlerin isyancılara saldırmasını önlemek için uçuş yasağının ötesinde adımlara odaklanması gerektiğini açıkladı.

ABD'nin BM daimi temsilcisi Susan Rice, "Uçuş yasağını içeren belki de bunun ötesine geçecek adımları değerlendirmeliyiz. Oradaki koşulların değişmesi nedeniye uçuşa yasağı risk altındaki sivilleri korumada yeterli olmayabilir" dedi.

İngiltere, Fransa ve Lübnan, dün Güvenlik Konseyi'ne uçuş yasağıyla ilgili bir karar tasarısı sunmuştu. Fransa ve İngiltere, bugün oylama yapılmasını istedi.

Ancak Libya'ya askeri müdahale konusunda ciddi çekinceleri bulunduğunu söyleyen ve Konsey'de veto yetkisi bulunan Rusya ve Fransa ateşkes çağrısıyla yetinilmesini istiyor.

Kızılhaç çekildi

Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Libya lideri Kaddafi'ye bağlı güçlerin her an saldırı başlatabilecekleri endişesiyle isyancıların elindeki Bingazi'den çekildi.

Kaddafi'ye bağlı güçler, Bingazi'nin önündeki son kasaba olan Ecdebiye'yi ele geçirdiklerini söylüyor. Ancak Kaddafi karşıtı güçler bunu reddediyor.

Örgütten yapılan açıklamada, Bingazi'de insani yardımların Libya Kızılayı tarafından organize edileceği belirtildi. Açıklamada, Kızılay'a ayda 15 bin kişinin ihtiyacını karşılayacak gıda ve diğer temel yardım malzemesi teslim edildiği kaydedildi.

Kızılhaç'ın Libya'daki temsilcisi Simon Brooks, "Savaş zamanında yardıma ihtiyacı olan sivillerin, hastaların, yaralıların, tutsakların ve diğerlerinin başına gelebileceklerden son derece kaygılıyız. Güvenlik koşulları elverdiği zaman Bingazi'ye ve ülkenin batısına dönebilmek için iki tarafla da temas halinde olacağız" dedi.

'Gerçek soykırım'

Kaddafi yanlısı güçler, Bingazi'ye iyice yaklaşmış durumdalar.

Bölgeden gelen haberlere göre, Kadafi birlikleri, isyancıların kalesi durumundaki Bingazi'nin 160 kilometre uzaklıkta bulunan Ecdebiye önlerinde mevzilendi. Ecdebiye, hava, tank ve topçu birlikleri tarafından yoğun bombardımana tutuldu.

Ancak kasabanın Kaddafi birliklerinin eline geçip geçmediği konusunda çelişkili haberler geliyor.

Bingazi'deki BBC muhabiri Jon Leyne, kentte gergin bir havanın hakim olduğunu, isyancıların bir an önce uçuş yasağı konusunda karar alınmasını beklediğini aktarıyor.

İsyancıların kurduğu Geçici Ulusal Konsey'den Celal el Gallal, eğer dış mühahale olmazsa kentte katliam yaşanacağını söyledi. Gallal, "Kaddafi sivilleri öldürecek, hayallerimizi öldürecek, bizi yok edecek" dedi.

Kaddafi rejimiyle bağlarını koparan Libya'nın BM daimi temsilcisi İbrahim Debbaşi de "Uluslararası toplum harekete geçmezse önümüzdeki saatlerde gerçek bir soykırımla karşı karşıya kalacağız" diye konuştu.