BIST 9.557
DOLAR 32,50
EURO 34,81
ALTIN 2.485,87
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de savaşı kim kazanır? Kılıçdaroğlu'nun son planı

Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Küçükşahin bugünkü yazısında CHP'li muhalifler ile parti yönetiminin kurultay planlarını yazdı

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası muhaliflerin ayaklanma çıkardığı CHP'de kurultay için geri sayım başladı.

5-6 Eylül'de kurultaya gidecek olan CHP'de muhaliflerin ve parti yönetiminin planlarını Hürriyet si yazarı bugünkü köşesinden yazdı.

"CHP'deki açılım sürecinin geleceği CHP'de 'kurultay' taleplerine tahminlerden de hızlı karşılık veren Kemal Kılıçdaroğlu. Şimdi de 'en erken tarih' diyerek bir başka doğruyu yapıyor" diyen Küçükşahin, CHP yönetimin 2015 Genel Seçimleri'nden önce parti içi tartışmaları sonlandırma amacında olduğun yazdı. 

Küçükşahin'in yazısından satırbaşları şöyle:

DENİZ BAYKAL HESAPTA TUTULMALI

Bugüne baktığımızda kabul etmeli ki, Muharrem İnce de Metin Feyzioğlu da (onlar kadar değil ama Emine Ülker Tarhan da) kamuoyunda karşılığı bulunan isimler. Böylesi isimlerin sorumluluk üstlenip CHP genel başkan adayı olması, hem demokratik rekabete katkıdır hem haktır hem de doğrudur.

Eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın söylem ve tutumuna bakılırsa, muhalefetin Kılıçdaroğlu karşısında tek isim üzerinde uzlaşamaması halinde, 'Geçici süre için ağabey olayım' diyebileceğini de hesapta tutmalı. Üstüne üstlük, 'Bir kaset kumpası ile devre dışı bırakıldı, itibarı iade edilsin' tezi öne sürülecekse. Ancak bir 'kaset kumpası' gerçeğine rağmen, CHP delegesinin konuya etik bakışını 'da dikkatle izlemeli.

MUHALİFLERİN ELİNDEKİ BÜYÜK KOZ

Kılıçdaroğlu döneminde CHP'nin yüzde 30 bandını aşamamış olması muhalefet için en önemli koz ve buradan yürünecek gibi bir izlenim var.

KURULTAY YARIŞINDA KİM ÖNDE?

Özellikle beş büyük ilde Kılıçdaroğlu çok açık ara hâlâ avantajlı. Tahmin o ki 81 il başkanının tamamına yakını da arkasında duracak. Beşte biri oluşturan Güneydoğu delegesinin rengi de öngörülebilir. Bu tablo karşısında muhalefet için en doğru yol parçalı yapı görüntüsünden hemen uzaklaşmak ve en güçlü, en yeni isim etrafında toplanmaktır. Bunun sağlanması ve parti bütünlüğünün korunacağı izleniminin verilmesi halinde, bu durum CHP'ye zarardan çok katkı sağlayabilir. Hele hele CHP'nin ileriye dönük politikası için çok güçlü bir mesaj verilirse.
Kimi eleştirilere karşın. Kılıçdaroğlu'nun milliyetçi ve muhafazakâr kitlelere açılım politikası CHP tabanında genel kabul görmüş durumda.

KILIÇDAROĞLU'NUN PLANI

İktidar için bunun devamının getirilmesi arzusu da güçlü. Sanıyorum, bu kurultayda Kılıçdaroğlu nun en önemli avantajı bu noktada. Ülkede bir ahlak erozyonu yaşandığına inanan Kılıçdaroğlu, dürüstlüğü/doğruluğu ile tanınmış bazı muhafazakâr isimleri CHP'ye davet edebilir.

Mehmet Bekaroğlu gibi isimler bu noktada öne çıkarken, Mansur Yavaş'ın yeni vitrinde görünme olasılığı da yok değil. Gençler vitrine güçlü giriş yapacak bir diğer grup olduğu için Gezi gösterilerinde öne çıkan Mehmet Karlı tarzı olanlar şans bulacak gibi.
Vitrinin sol kanadına yeni ilaveler de olabilir; Sarıgül'ü anmaya dahi gerek yok, bu grupta diğer isimler ise ÖDP Genel Başkanı Alper Taş niteliğindeki isimler (ki isterse Taş da olabilir) çok şanslı.