BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Dışişleri, Almanya'ya karşı harekete geçti!

Almanya'nın Türkiye'yi dinlediği iddiasına ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, bakanlığa çağrıldı.

Abone ol

AK Parti aleyhine yayınlarıyla dikkat çeken ‘Der Spiegel’ dergisi, Almanya Dış İstihbarat Servisi’nin (BND), Türkiye'yi dinlediğini açıklamıştı. Bu haber üzerine, Türk Dışişleri harekete geçti.

BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddialarına ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan Pohl, bakanlık yetkilileriyle görüştü.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Alman basınında yer alan dinleme iddialarından "kaygı verici" olarak bahsedilerek, şöyle denildi:

VAHİM BİR DURUM

Söz konusu iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde, Almanya bakımından açıklanması gereken vahim bir durum bulunmaktadır. Dostlar ve müttefikler arasında karşılık güven ve saygının esas olması gereken bir ortamda bu tür uygulamalar hiçbir şekilde kabul edilemez.

ZARAR VERİR

Türkiye ile Almanya arasındaki "tarihi derinliğe sahip dostluk ve müttefiklik ilişkilerine" dikkat çekilen açıklamada, iddiaların "hiçbir şekilde bağdaşmadığı" belirtildi. Açıklamada, "Bu uygulamanın, uluslararası güvenliği ve istikrarı tehdit eden gerçek sınamalarla ortak mücadelemize zarar vereceği de bilinmelidir" denildi.

DOĞRUYSA, DİNLEMEYİ DERHAL BİTİRİN

Dışişleri açıklamasında şöyle denildi: "Alman basınında yer alan iddialar konusunda Almanya makamlarının resmi ve tatminkar bir açıklama sunması ve iddialar doğru ise bu faaliyetlerin derhal sona erdirilmesi beklenmektedir. Bu konudaki görüş ve beklentilerimiz bugün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Almanya Büyükelçisi’ne de kuvvetle vurgulanmıştır."