BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de ojeli-röfleli kadın rahatsızlığı!

CHP kadın sorununun çözümü için öneri istedi. Yüzlerce öneri içinde çok ilginç istekler yer alıyor.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- CHP 2011 seçimleri öncesi internet sitesi aracılığıyla tabanından kadın sorunlarıyla ilgili çözüm önerisi istedi. Yaklaşık 45 günde 800'ün üzerinde öneri geldi. Kadıların siyasete ve ekonomiye katılımı noktasında pozitif ayrımcılık ve destek içeren önerilerin geldiği sitede CHP'ye dönük eleştiriler de yer aldı.

Özellikle CHP'nin kadın milletvekillerinin konuşma şeklinden rahatsız olan partililerden, "Elleri ojeli, saçları boyalı, röfleli ve bu işi hobi olarak gören kadınlarla çalışma yürütülmemeli. Bu işi mücadele, halka hizmet olarak gören emekçi halktan yana kadınlarımızla hareket edilmeli" çağrısı geldi.

BDP'deki kadınların etkinliğini örnek alanlar ise, "CHP'li belediyelerde başkan erkek ise başkan yardımcısı kadın, başkan kadın ise başkan yardımcısı erkek olacak" şekilde düzenlemeler istedi. Doğum nedeniyle kadının çok yıprandığını düşünen partililerin bir başka önerisi ise ilginçti:
"Doğum yapan her kadına, yaptığı her doğum için dört yıl sigortalı olma hakkı verilmeli."

En ilginç önerilerden biri ise CHP'li belediyelerden istendi. Öneriyi yazan, "Sinema ve tiyatrolar haftada bir gün kızlara ücretsiz(-18), onları getiren anne-baba ya da ağabeye de yüzde 50 indirimli olmalı" dedi. Benzer bir öneri de CHP'li belediyelerin haftada iki gün kadınlara toplu taşımayı ücretsiz yapsın" oldu.

İşte o önerilerden derlediklerimiz:

- Çalışan kadınlar için ayda 100 TL kreş yardımı fakir aileler için orta sona kadar 100 TL eğitim yardımı

- Çocuk yuvaları açılsın üniversite okuyan kızlarımız ek gelir olarak part-time çocuk bakıcılığı yapsın.

- İşyerlerinde kreş zorunluluğu yerine anne veya babalara 2 yıl ayda 300 TL sabit kreş ücret desteği verilsin.

- Üniversiteli kızlarımıza kurslara katıldıktan sonra yarım gün yaşlılara ve çocuklara bakmaları imkanı tanınacağı ilan edilsin.

- Mahalle muhtarlık seçimlerinde ve il seçimlerinde en az yüzde 30 kontenjan şartı getirilsin.

- Kadınlara yönelik kota uygulaması kaldırılmalı. Erkekler nasılsa kadınlarda aynı haklara sahip olmalı.

- Çalışan kadınların emeğinin karşılığının verilmesi için gerekli önlemler alınmalı ve işyerlerinde anne olan kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmalı.

- İsteyen her kadına kendi işini kurması için gereken her türlü maddi ve manevi yardımın yapılacağı açık ve kesin olarak açıklanmalıdır.

- Önce kadın üye sayısı arttırılmalı kariyer yapmış kadınlar aday gösterilmeli, sivil toplum örgütlerinde çalışan kadın başkanlar aday gösterilmeli.

- Kadını papatya gibi görmemek gerekir. Papatyanın çiçeği olur fakat ineğin biri gelir ve onu yer. Ona insan olduğunu hissettirmek gerekir, ama insanda ayıdan korkar.

- Kadını gündüz beşikte, gece döşekte kullanılacak bir meta olarak görmediğimizde gereken değeri de vermiş oluruz.

- Çarşafa sokma! aç aç korkma.

- Erkekler için kıraathaneler nasıl toplanma yeriyse kadınlar için de kabul günleri aynıdır. Seçim propagandaları çalışmalarında bu potansiyel kullanılmalıdır.

- Ev hanımlarının, evlerinde oturarak devletin projelerine katkıda bulunmaları sağlanabilir. Bunun karşılığında para verilebilir. Büyük bir işgücü kazanılmış olur.

- Kadın-erkek eşitliği çalışmalarında BDP'den daha üst bir düzeye gelinmelidir. Örneğin kadın vekil sayısı artırılmalıdır.

- Sayın genel sekreter Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği "başörtülü" tekstil işçilerini neden hala ziyaret etmez?

- Kadına yönelik mahalle baskılarının kurum baskılarına dönüştüğünü görmek istemiyoruz. Eteğinin boyu yüzünden işten çıkartılmayı kınayalım.

- Kadın Dernekleri çoğaltılmalı, maddi olanaklardan ziyade kadınlar eğitime ve çalışmaya teşvik edilmeli. Bu da kadına evde ve işte tacizi/baskıyı kaldırmakla olur.

- Evinde tenceresi kaynamayan,(çocuğunu ısıtacak )sobasında yakacak odunu olmayan ana (kadın)... bu kadının son dakika kapısını çalmayalım. Geleceğimiz bu analarda.

- Kadının sorunları değil bu ülkede insanların sorunları var. Kadın erkek ayrımı CHP'de yok ve Türkiye'mize yakışmıyor.

- 25 kişiden fazla işçi çalıştıran iş yerlerinde 5 kişilik kadın çalışan kontenjanı koymalı. Masa başı olan yerlerde artı bir engelli kadın çalışan olmalı.

- Benim CHP genel başkanına önerim kadın adaylardan adaylık ücreti alınmaması. Aksi halde ekonomik durumu iyi olan kadınlar aday olur.

- Resmi nikahsız çift kalmamalı. Kadınlar istihdamda daha fazla pay almalı. Gerekirse üretime evden katılım teşvik edilmelidir.

- Anadolu kadınımızın kalbini yeniden kazanmalıyız. İran ve Sudi Arabistan kadın ve çocuk haklarının (?) halini göz önüne koyan filmleri izlettirip, tartışalım.

- Kadınlara ve çocuklara taciz ve suistimal acil yardım hattı oluşturulması önerilmeli. Bu birim şikayetlerin bildirildiği bir telefon kanalıyla yürütülmeli.

- Öncelikle kendi içinde kadın kotasını uyguladığını kanıtlamalı. Kurultaydaki duruma düşmemeli.

- Parti içinde siyaset okulu açılmalı ve kadınların bu okula devamı teşvik edilmelidir. Bu okullardan yetişen genç kız ve kadınların örgütlerde çalışması ve yönetimlerde (örgüt, belediye vb.) yer alması için pozitif ayrımcılık yapılmalıdır.

- Baş tabağa kaşık sallamakla insanın karnı doymaz. Tabağı dolduran kadınsa, erkeği tamamlayan da kadındır. Kadınsız erkek boş tabağa benzer. Boşuna kaşık sallama.

- CHP'li belediyelerde başkan erkek ise başkan yardımcısı kadın, başkan kadın ise başkan yardımcısı erkek olacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır.

- Elleri ojeli, saçları boyalı, röfleli ve bu işi hobi olarak gören kadınlarla çalışma yürütülmemeli. Bu işi mücadele, halka hizmet olarak gören emekçi halktan yana kadınlarımızla hareket edilmeli. Öncelik bu olmalı.

- Kadın ölçüsü ülke ölçüsüdür. Kadını güldür, ülke gülsün. Eğit, meslek öğret. Yönetime al. Sorumluluk ver hesap sor. Önünü aç. Anne SGK güvencesini yaşasın.

- Doğulu kadınları kuluçka makinesine döndüren erkek tasallutuna son verilmeli. Kadın, kocasının elinde can vermeden, hayata küsmeden yapılmalı.

- Köylü kadınlara ineğini alması için kredi. Topluma hizmet için eğitim kendine güven için seminer ve destekler verilmeli. Söz hakkı tanınmalı partide çalışılmalı.

- CHP'li belediyelerde başkan erkek ise başkan yardımcısı kadın, başkan kadın ise başkan yardımcısı erkek olacak şekilde düzenlemeler yapılmalı.

- Sinema ve tiyatrolar haftada bir gün kızlara ücretsiz(-18), onları getiren anne-baba ya da ağabeye de yüzde 50 indirimli olmalı.

- CHP'li belediyeler haftada iki gün kadınlara toplu taşımayı ücretsiz yapmalılar. Yerel pazarının kurulduğu günler. Ses getirir.

- İran'daki kadın haklarının darlığı ve ülkemizdeki kadına şiddet üstünden gidilmeli.

- Kadınlara önem vermeyen kadını ikinci sınıf gören bu zihniyet nasıl oy alıyor bunları ev ev anlatmamız lazım kadınlara.

- Anne bebeğe süt verecek ekonomiye de güç. Kadın erkek elele yükselecek Türkiye. Biz annelerimizi her an hatırlayacağız. Sade yasada değil hayatta da saygın kadın

- İki çocuklu aile fotoğrafı öne çıkarılmalı. Tezgah veya kasa başında kadın. Ekonominin her basamağında kadını olan Türkiye. Kendini yöneten kadın. Ekonomide kadın.

- Kitap oku özetini elinle yaz gel. Koruyucu hekimliği sen yap sağlıklı anne ol. Akrabanı sev eşini uzaktan seç. Okuldışı eğitimde kadına öncelik. Kadına güven ver.

- İlköğretimi bitirmemiş kadını kalmayan Türkiye. Taşımasız yerinde eğitim bayanlar için. İlköğretim mezunu emekçi kadına daha fazla maaş. 18 yaş dolmadan anne olma.

- Kadın sorunların da sanatçıların önemi çok büyüktür. İran da ki kadının yaşantısını bilen Türk kadını acaba türban konusun da yine israrcı olur mu?

- Halk çoğunluğu CHP kadınlarının (özellikle milletvekilleri) konuşma şeklini beğenmemektedir. Daha mütevazı ve saygılı olmasını bekler.

- Sayın başkanım ilk önce çarşaf mevzusu aşılmalı ne bu demeli ve çarşaflı da çarşafsız da bu milletin çocukları denerek kol kanat gerilecek bunu insanımıza benims...

- Doğum yapan her kadına, yaptığı her doğum için dört yıl sigortalı olma hakkı verilmelidir.