BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.440,43
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de Demirel mi devrede?

CHP'nin Şeyh Sait’in torunlarından eski Refah Partisi milletvekilli Abdülillah Fırat’ı Erzurum’dan, aday göstermesi bekleniyor.

Abone ol

CHP Genel Merkezi'nde olağünüstü hal ilan edildi. Listelere şon şekil veriliyor ama aday olan Ergenekon sanıkları yönetimde çatlaklara yol açtı. Kemal Kılıçdaroğlu 12. katta Gürsel Tekin ve Bihlun Tamaylıgil ise 14. katta çalışıyor.

DEMİREL Mİ ARAYA GİRDİ?

Hem tavanda hem de tabanda kafalar oldukça karışık. Ergenekon gölgesi 'Yeni CHP' imajının üzerinde dolaşıyor. İddiaya göre Mehmet Haberal'in Ankara'dan 1. sıradan aday gösterileceği konuşuluyor.  CHP koridorlarında nabız yoklayan Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, partideki atmosferi aktardı:

BALBAY, AYGÜN VE HABERAL

"(...)İlginçtir, eski Cumhurbaşkanı Demirel'in isteğiyle CHP'ye yönelen Haberal'ın adaylığı değil, Ankara'dan birinci sıra olup olmaması tartışılıyor. Gelen haberlere göre aynı tartışma Umut Oran'ın zorlamasıyla Sinan Aygün için de yapılıyor.
CHP tabanı ve yönetimi açısından en sorunsuz isim ise Mustafa Balbay... Böyle diyorum ama CHP'nin özellikle sol tabanı Ergenekon sanıklarının adaylığına toptan karşı.
Bir CHP aday adayı şöyle diyor: "Yeni CHP yönetimi 10 ayda kaşıkla topladığını bu isimleri aday yaparak kepçeyle geri verecek. Hele merkez sağdan gelenler hiç oy getirmez.
Hem Türkiye'nin değişimini isteyenleri karşımıza alacağız, hem de kendi tabanımızı.
Anadolu'da, 'eldeki kuş daldaki kuştan iyidir' diye bir söz var. CHP kendi tabanıyla çelişmemeli."
CHP yönetimi, listelerin açıklanmasına iki gün kala belki de son 10 ayın en sıkıntılı dönemini yaşıyor. CHP tabanı Ergenekon'un avukatlığını gönüllü üstlenen Şahin Mengü'yü 6. sıraya koyarak tepkisini gösterdi. Genel Merkez'in ısrarı, harekete geçirdiği kitlelerin seçim performansını da derinden etkileyecek. Ve küskünlerin sayısı gelecek oydan daha fazla olacak.
CHP'de halkla iç içe yaşayan onlarca aday adayı var. Ama onlar, toplumla kurdukları bu bağı yukarıya anlatmakta zorlanıyorlar. Birkaçı dikkatimi çekiyor... İzmir'den aday adayı olan roman vatandaş, Abdullah Çistir, İstanbul aday adaylarından Atalay Altıntaş, Kazım Canpolat, Hilal Dokuzcan...
Toplumla bağı olan CHP'liler mi, yoksa kavgaya yol açan Haberal mı oy getirir?
Yeni CHP bu seçimini iyi yaparsa Türkiye toplumuyla buluşabilecek."

ŞEYH SAİT'İN TORUNU ADAY

CHP'nin doğudan göstereceği adaylar da merak konusu. Vatan gazetesinde bugün bu yönde bir haber yer aldı. Muhabir Hale Gönültaş, kulislere sızan isimleri yazdı. Buna göre Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun İstanbul 1. bölgeden, eski bakanlardan Salih Sümer’in Diyarbakır’dan, Şeyh Sait’in torunlarından eski Refah Partisi milletvekilli Abdülillah Fırat’ın Erzurum’dan, eski bakanlardan Ali Rıza Septioğlu’nun oğlu Fevzi Septioğlu’nun Elazığ’dan aday gösterileceği konuşuluyor. Van’da Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandoşoğlu, Şanlıurfa’da ise İzol aşireti mensubu Halit İzol’un listenin ilk sıralarında olacağı belirtiliyor.