BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.403,37
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de çifte kurultay!

Muhaliflerin istediği üzerine yapılacak olan 2. kurultayın tarihi belli oldu

Abone ol

18 Ocak'ta CHP'de parti içi muhaliflerin 362 imza ile Genel Merkeze sunduğu 2. kurultay isteğinin tarihini Genel Başkan Yardımcısı Murat Matkap açıkladı.

Birincisinin 26 Şubat'ta yapılacağı belirlenen Genel Kurultay'dan sonra parti içinde ki muhaliflerin isteği doğrultusunda ikinci kurultay 1 Mart tarihinde yapılacak.

Bir hafta içinde yapılacak iki kurultay CHP tarihinde bir ilk.

Matkap'ın açıklaması, yeni tartışmaları da beraberinde getiriyor.

Önder Sav ve arkadaşlarının 18 Ocak'ta genel merkeze sunduğu 362 imzalı Olağanüstü Tüzük Kurultayı istemi, yeni bir tartışma yarattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Olağanüstü Tüzük Kurultayı'nı kendi belirleyeceği gündem"le toplayacağını açıkladı. Önder Sav ve arkadaşları ise, "Tüzüğün 54. maddesi çok açık. Genel Başkan Kılıçdaroğlu, bizim 18 Ocak'ta genel merkeze sunduğumluz maddeler üzerinden kurultayı toplayabilir. Başka bir madde, ekleyemez, çıkaramaz" diyor.

Genel merkezin, Sav ve arkadaşlarının kurultay isteğini karşılayacağını ve bu tarihin 1 Mart olduğunu açıklamasına da tepki gösteren Sav ve arkadaşları, "Bir haftada iki tüzük kurultayı tarihimizde görülmüş şey değil. Biz şimdi genel başkanın açıklayacağı gündemi bekleyeceğiz. 11 Şubat'ta gazeteye ilan verilmek zorunda. O ilanda bizim belirlediğimiz gündemin dışında bir gündem olursa, konuyu mahkemeye taşırız" ifadesini kullandı.

Sav'a yakın isimler, "Genel başkan, hukuki süreç başladığı için, bizim verdiğimiz imzalarla belirlenen kurultay maddelerini gündeme alır, sonra ise kendi istediği gündemle istediği tarihte kurultay toplar. Diğeri, hukuku zorlamaktır" dedi.

Sav'a yakın isimler, genel merkezin 11 Şubat'ta açıklayacağı gündem maddelerini gördükten sonra yeni oyun planını devreye sokacak. Genel merkez, "kendi gündemi" ile kurultay toplarsa, Sav ve arkadaşları bu uygulamayı, Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne götürecek. Bu durumda, CHP'nin kayyuma devredilmesi de gündeme gelebilir. Sav ve arkadaşları, daha önce Saadet Partisi'nde de aynı sürecin yaşandığını belirterek, "Emsal ortadayken, genel merkezin hukuku zorlaması anlaşılır gibi değil" ifadesini de kullandı.