BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP'de 36 başkandan vekillik istifası

Milletvekili olmak isteyen il başkanlarının istifası için verilen süre doldu. 36 il başkanı istifa etti.

Abone ol

Milletvekili adayı olmak isteyen il, ilçe başkanları ve yöneticilerin istifası için tanınan süre doldu. Aralarında İstanbul il başkanı Berhan Şimşek ve İzmir İl Başkanı Rifat Nalbantoğlu'nun bulunduğu 36 il başkanı istifa etti.

Milletvekili olmak isteyen il başkanlarının istifası yeni CHP yönetiminin elini rahatlattı. İstifa eden il başkanlarının yerine yeni başkanlar atanacak. İlk atama İstanbul için yapıldı. İstifa eden diğer il başkanları için de hafta içinde atama yapılması bekleniyor.

CHP MYK toplantısı sonrası Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil açıklamalarda bulundu. Sözlerine Gazeteciler Günü'nü kutlayarak başlayan Tamaylıgil, ''Gönül isterdi ki elinden kalemi alınan, mikrofonu alınan, programları yasaklanan, cezaevlerinde kalmak zorunda kalan değerli gazeteciler aramızda olsalardı'' dedi. Tamaylıgil, CHP iktidarında, gazetecilerin ellerinden alınan haklarının geri verileceğini söyledi.

TAHLİYE KRİZİNİN SORUMLUSU HÜKÜMET

Son günlerin en önemli gündem maddelerinden birinin yargıdaki gelişmeler olduğunu ifade eden Tamaylıgil, bu konuda AK Parti'nin çelişkiler içinde olduğunu savundu. TBMM Adalet Komisyonunda 2007 yılından bu yana bekleyen ''Yargıtayda daire sayılarının azaltılmasına ilişkin'' bir teklifde bulunduğunu hatırlatan Tamaylıgil, Yargıtayın iş yükünün sorgulandığı günlerde bu teklifin varlığının AK Parti'nin içinde bulunduğu çelişkileri açıkça ortaya koyduğunu iddia etti. İktidarın, Yargıtayda dosyaların sonuca bağlanması sürecinin uzaması eleştirisinde bulunduğunu kaydeden Tamaylıgil, ''Önemli bir dava var diye Silivri'de özel bir mahkeme kurup, ayrı dava götüren, çadır mahkemesi kurarak hızlı yargılama sağlayan iktidar, bugün gündemimizde var olan ve uzun yıllardır süren domuz bağı failleri için özel yargılamayı neden düşünmedi? Bu konuda eksiklik varsa, AKP uygulamalarıyla ortaya koyduğu yasama süreciyle sınıfta kalmıştır'' diye konuştu.

TÜKÜRÜRÜM BU SANATA ANLAYIŞI SÜRÜYOR

Kars'taki İnsanlık Anıtı'nın yıkılmasına ilişkin tartışmalara da değinen Tamaylıgil, burada sanata, sanatçıya, kültüre, felsefeye ve onun içerisinde var olan değerlere karşı olumsuz bir bakış açısı olduğunu ileri sürdü. Tamaylıgil, şunları söyledi: ''Tükürürüm bu sanata düşüncesinin devamı olan düşünceyi yadırgamıyoruz. Sanata, sanatçıya ve özellikle insanlığa hizmete böyle yasakçı bir zihniyetle bakmanın ne derece abes olduğunun altını çizmek gerekiyor. Bu aslında Hitler'in kitapları yaktığı günlerin de bir hatırlatıcısı. Yasaklar bir ülkede demokrasiyi, barışı, insan haklarını yaşanır hale getirmez. İleri demokrasi bu demek değildir.'' Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tamaylıgil, istifa etmeyen il başkanlarının görevden alınıp alınmayacağına ilişkin soru üzerine, MYK'nın böyle bir kararı bulunmadığını bildirdi.

BAKAN ATALAY'A İKİ SORU

Tamaylıgil, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın CHP'ye yönelik ''ucuz hafiyelik yapıyor'' yönünde sözleri olduğu ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine ise şunları kaydetti: ''Ben Sayın İçişleri Bakanına bir soru sormak istiyorum. Elazığ Belediyesi ile ilgili gelişmeler. İlgili müfettişin raporu ve İçişleri Bakanlığına gelişi ve sonraki uygulamalarda İçişleri Bakanı ne yapmıştır. Danıştay kararı olmadan bir yargılama sürecinin önü açılmış mıdır? Eğer bu rapor ve soruşturma ile ilgili istek İçişleri Bakanlığında tutuldu ise Kayseri örneğinde olduğu gibi Sayın İçiişleri Bakanlığı hangi devlet adamlığında, hangi uygulamalardaki hakkaniyetten bahsetmektedir. Önce şu Elazığ Belediyesi ile ilgili dosyanın yaşadığı sürecin hesabını versin. Şu unutulmamalıdır CHP'nin vicdan kantarı doğruluk, dürüstlük, kul hakkı korkusundan oluşur. Ama bu kantar ne Adalet ve Kalkınma Partisi'ni ne de onun uygulamalarını ne de İçişleri Bakanının ortaya koyduğu tercihleri tartar.''

KURTLAR VADİSİNİN SENARYOSUNDAN ETKİLENEREK, YORUM YAPIYORLAR

Bihlun Tamaylıgil, AK Parti Milletvekili Avni Doğan'ın ''derin devlete'' ilişkin sözlerini nasıl değerlendirdiği sorusunu yanıtlarken ise ''Kendi partisi bile değerlendirmelerini doğru bulmayan bir kişinin değerlendirmelerine baktığım zaman aklıma şu aklıma geliyor, hükümetin mensupları ve milletvekilleri sanırım bu son zamanda çok fazla dizileri seyrediyorlar. Bu açıklamayı ortaya çıkaran arkadaşımız da sanırım Kurtlar Vadisi dizisinin yakından seyrediyor ve onun senaryosundan etkilenerek, yorumlar ortaya koyuyor'' dedi. AK Parti'nin kendi devlet yapılanmasını uygulamalarıyla açığa çıkardığını ileri süren Tamaylıgil, ''Kim, hangi baskıcı ve hangi kendi hedeflerinde bir devlet yapılanımı içine giriyor? Bu açıktır, ama bu tür tanımlar içerisinde olan arkadaşımız için de diziyi seyretsin, ama hayatında kendini onun içinde bir role kaptırmasın diyorum'' diye konuştu.

36 İL BAŞKANI İSTİFA ETTİ

CHP Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin 36 il başkanının istifa ettiğini açıkladı. İstifa eden 17 il başkanı şu isimlerden oluşuyor:

''İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek, İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, Giresun İl Başkanı Aykut Gezmiş, Gaziantep İl Başkanı Hasan Öztürkmen, Amasya İl Başkanı Melik Derindere, Sakarya İl Başkanı Cem Hatunoğlu, Malatya İl Başkanı Veli Ağbaba, Bilecik İl Başkanı Erdoğan Tüfenkçi, Çorum İl Başkanı Tufan Köse, Adıyaman İl Başkanı Ali Murat Bilgiç, Kayseri İl Başkanı Enver Özdemir, Erzurum İl Başkanı Tuncer Aktaş, Yalova İl Başkanı Ertan Şener, Karaman İl Başkanı Osman Nuri Koçak, Nevşehir İl Başkanı Bülent Yumuş, Denizli İl Başkanı Zafer Gönenç ve Yozgat İl Başkanı Ali Keven.''