BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP vitrinine AK Parti modeli

Seçimlerde yüzde 30'un üstüne çıkmayı hedefleyen CHP bunu nasıl başarabilir? Milliyet yazarı Aydıntaşbaş'a göre bunun yolu AK Parti'yi taklit etmek...

Abone ol

CHP genel seçimde yüzde 30'u yakalamak istiyorsa kemikleşmiş tabanını genişletmek zorunda. Yeni tüzük ile oluşturulan CHP vitrininde sorumluluk alanları belli, "ölçülebilir" performans kriterleri var. Böylece muhalefet Ak Parti'yi başarıya götüren modeli benimsemiş oldu.

Bu değerlendirme Milliyet gazetesinden Aslı Aydıntaşbaş'a ait. Aydıntaşbaş, "CHP vitrinine AK Parti Modeli" başlıklı yazısında CHP'nin yeni MYK üyeleri ve ortaya konulan çalışma yöntemini değerlendirdi. Yazısına önce bugünki siyasi manzarayla ilgili oy tahminlerini vererek başlayan Aydıntaşbaş'ın aktardığına göre medyada esen rüzgara bakılırsa CHP 25-26 bandında. AK Parti'nin beklentisi ise yüzde 40-45 bandında bir oy beklentisi var. Ak Parti'nin %40'ları yeniden yakalaması, CHP ve MHP'nin toplam oyları % 45 olsa bile, tek başına AK Parti iktidarı demek.

Aydıntaşbaş bu tablo karşısında Kılıçdaroğlu'nun seçime kadar bir yandan AK Parti'yi aşağı çekmek, diğer yandan da kendi tabanını "klasik CHP seçmeni" ötesinde genişletmesi gerektiğini söylüyor.

TÜRKİYE'YE İSTANBUL MODELİ

Kulislerde CHP için konuşulan 34-35 hedefi Aydıntaşbaş için çok gerçekçi değil. Aydıntaşbaş siyaset dinamiğini tamamen alt üst edeceğini düşündüğü bu rakamlara CHP'nin nasıl ulaşacağıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Parti, tarihi rekor sayılabilecek böyle bir rakama ulaşmak için, sadece yeni söylem kurmak değil, mevcut teşkilatını ve tabanını da "genişletmek" durumunda. Laiklik hassasiyetiyle CHP'ye oy verenler ancak yüzde 20'ye ulaşıyor; ayrıca Türkiye muhafazakar bir ülke, seçmenin üçte ikisi genelde sağ partilere yöneliyor. Bu durumda Genel Başkan ve partinin ikinci adamı teşkilattan sorumlu genel başkan yardımcısı Gürsel Tekin'in stratejisi, 2009 yerel seçimlerinde İstanbul'da yakaladıkları %37'in sihirli formülünü bu kez tüm Türkiye'ye yaymak. Yani? Sıkı çalışan bir üst kadro, çoğulculuk, Türkiye genelinde adam adama markaj ve son yıllarda CHP'ye oy veremeyen iki kilit kesime açılım: Kürtler ve mütedeyyinler.

AK PARTİ'Yİ TAKLİT EDECEK

Geçen hafta Ankara'da görüştüğüm üst düzey bir Ak Partili net konuştu: "CHP için % 30 çok büyük bir başarı olur. Bizi, CHP'nin yeni söylemi ya da Kılıçdaroğlu'na kamuoyu desteği zorlamaz. Bizi zorlayacak tek şey, yeni CHP'nin Ak Parti'yi taklit etmesi olur."

Ana muhalefet partisi seçime giderken tam da bunu yapmayı planlıyor. CHP'nin büyük tantanalarla yürürlüğe giren yeni tüzüğü, Ak Parti'ninkini andırıyor. Genel sekreter zayıf; buna karşın genel başkan yardımcılarının kesin hatlarla çizilmiş görev alanları var. (İnanılmaz ama geçmişte yoktu). Ak Parti'de olduğu gibi kadınlar, Kürtler ve dini gruplara yönelik özel görevlendirilmiş isimler var.

Ak Parti'ye benzeyen bir diğer yeni uygulama, her milletvekili ve parti meclisi üyesinin belli bir ilden sorumlu olması. Örneğin Melda Onur, Antalya, Şahin Mengü Diyarbakır, Sezgin Tanrıkulu Denizli, ilahiyat kökenli Muhammet Çakmak Gümüşhane'den sorumlu. Başarıları, o illerdeki durumla ölçülebilir olacak."