BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,66
ALTIN 2.506,07
HABER /  GÜNCEL

CHP ve MHP'den komisyon şoku!

Meclis'te çözüm süreci oluşturulan komisyon büyük kriz çıkardı. CHP ve MHP 'biz yokuz' dedi. BDP'den ise 'varız' açıklaması geldi.

Abone ol

İNTERNETHABER (AJANSLAR) - Ankara çalkalanıyor. Bu kez 'komisyon' krizi patladı. Barış sürecinin TBMM'deki adımı olarak gündeme gelen Çözüm Komisyonu'na MHP ve CHP üye vermeyeceklerini açıkladı. BDP ve AK Parti başbaşa kaldı.


 BDP'NİN KARARI  


Konuyla ilgili açıklama yapan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Çözüm Komisyonu'na BDP olarak üye vereceklerini açıkladı.

CHP'nin üye vermemesini değerlendiren Baluken, ''Biz CHP'nin mevcut tavrını gözden geçirmesini ve mutlaka bu çalışma içerisinde yer alması gerektiğini belirttik. Kendileriyle de bu konuda bir fikir alışverişi yapmayı düşünüyoruz'' dedi.

 AK PARTİ'DEN TEPKİ 

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, CHP ve MHP'nin kararına tepki gösterdi.

Bozdağ, ''Böylesi bir meselede 'komisyonda yokuz' demek, fevkalade yanlış bir yaklaşımdır. Partilerin böylesi bir ortamda görüşlerini, önerilerini, çözüme dair kanaatlerini TBMM çatısı altında dile getirmesinden daha normal ne olabilir? Türkiye'nin en önemli sorunlarından biriyle ilgili kurulan komisyona üye vermeyecekler de hangi komisyona üye verecekler?''' dedi.

  CHP: YOKUZ!  

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AK Parti'nin ''Çözüm Sürecini Değerlendirme Araştırma Komisyonu'' kurulmasına ilişkin önergesinin Anayasaya aykırı olduğunu belirterek, ''CHP, Anayasa ve İçtüzüğün tarif etmediği bir komisyonda yer almayacaktır. İktidar partisinin önergesi İçtüzüğe uygun değildir'' dedi.

 MHP : BİZ DE YOKUZ! 

CHP'den gelen bu açıklamadan hemen sonra MHP de kararını verdi. Oktay Vural, 'komisyona üye vermeyeceklerini' ilan etti.

Vural, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi;

"Bu görüşmeler hakkında milleti doğrudan bilgi sahibi yapmaktan kaçınanlar, Oslo ve İmralı süreçlerini TBMM'ye onaylatmak istemektedir. Meclis Araştırmasıyla, Meclis'in sürecin parçası haline getirilmesi amaçlanmaktadır, çözülme süreci meşrulaştırılmak istenmektedir. Çözülme pazarlıkları Başbakan tarafından yürütülmüştür. Bu süreçte ele alınan hususların Anayasa ve yasalara aykırı teşkil ettiği açıktır.''

ARAŞTIRMA ÖNERGESİ KILIFTIR

''Araştırma önergesi, terörle müzakerenin meşrulaştırılması ve taleplerin TBMM iradesine dönüştürülmesi için kılıftır, minareyi çalanlar şimdi kılıf oluşturuyor'' diyen Vural, milli egemenliğin tecelligahı olan Meclis'in kirli ve pazarlık sürecine alet edilmesinin millet egemenliğine saygısızlık olduğunu söyledi.

Vural, bir soru üzerine, araştırma komisyonu kurulmasına imza vermeyeceklerini yineleyerek, ''PKK'nın imzaları yeter onlara'' dedi.

AKGİLLER ADAM LİSTESİ

MHP Grup Başkanvekili Vural, ''akil adamları listesini'' ''akgiller adam listesi'' olarak adlandırdı.

Türk milletinin iradesini, ''heyeti nasihalara'' devredeceği milli iradesi olmadığını ifade eden Vural, ''Herkes haddini bilmelidir. Serv Anlaşması'nı hazmettirmek için Heyeti Nasiha gönderen Damat Feritler'e ne olduysa bunların akıbeti de öyle olacaktır'' diye konuştu.

ALLAH AKIL FİKİR VERSİN

Araştırma Komisyonu'na CHP'nin de üye vermeyeceği anımsatılarak, 2 partinin katılımıyla komisyonun çalışıp çalışmayacağının sorulması üzerine Vural, ''Ne yapacaklar polis zoruyla mı, zorla mı götürecekler? Birisi, 'üye vermeleri lazım' demiş, Allah akıl fikir versin'' dedi.

Vural, bu komisyonun İçtüzüğe aykırı olduğunu savundu.