BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

CHP ve MHPden açılıma katkı!

CHP ve MHP açılıma karşı bayrak açtılar. Kamuoyu en azından öyle biliyor. Aslında onlar da açılıma katkı sunuyor. Nasıl mı?

Abone ol

Kürt açılımında kafalar karıştı. Öcalan'ın sürece dahil edilmesini isteyenler hiç te az değil. Özellikle de DTP içinde bir grup özellikle ısrarcı.. Demokrat Parti eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, Öcalan'ın süreci baltalayacağını dile getiriyor.

Soylu ayrıca MHP ve CHP ile ilgili dikkat çeken bir tespitte bulundu.. Kamuoyunda iki parti açılım kartışı biliniyor. Ancak Soylu olaya farklı bir noktadan baktı. Soylu "süreçle ilgili yaptıkları yorumlarla bile aslında sürece katkı sunuyorlar" diye konuştu.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Soylu demokratik açılımla ilgili çarpıçı değerlendirmelerde bulundu.

SÜRECİ PROVOKE EDER

"Medya, siyaset ve DTP de dahil, Apo'yu ve PKK'yı çözümün bir bacağı olarak gösterme gayreti ve niyetinde olmak, bu süreci provoke etmek demektir." diyen Soylu, tek sesliliğin ise süreci sıkıntıya sokacağına dikkat çekti..

NE KADAR FARKLI YÖNLERDEN KONUŞURSAK

Soylu, şu önerileri getirdi: "Bırakınız herkes, istediğini istediği şekilde endişelerini, tedirginliklerini, olumluluklarını, yarın görebildiklerini söyleyebilme imkânını bulsun. Meseleyi ne kadar farklı yönlerden tartışırsak bunun çözümü ve geleceğe ait kalıcılığı da o kadar yüksek olur. Türkiye yerel yönetimlerin yetkilerini artırmalıdır, bunu tartışmalıdır. Şehirlerde tek meclisli bir sisteme gitmelidir. Seçilmiş vali ile bunu çözmelidir. Türkiye'nin birliğini ortaya çıkaracaktır. Bundan çekinip ürkmemek lazım. Yerel yönetimlere ağırlık verilmeli. Marjinal unsurların da önüne geçen ciddi bir anlayıştır. Doğrusu da budur."

AÇILIMIN ADINI KOYDU

Türkiye'nin büyümesinin, zenginleşmesinin, demokratikleşmesinin ve bütün bölge entegrasyonunun en önemli projelerinden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Soylu, şimdiye kadar bunun gerçekleştirilmiş olması gerektiğini ifade ederek, sadece bir 'Türkiye Projesi' değil bir 'Ortadoğu, Orta Asya Projesi' olduğunun altını çizdi.

CHP ve MHP SÜRECE KATKI SUNUYOR

Çözüm için tarafların samimiyetinin gerektiğine işaret eden Soylu, "Kürt meselesi önemli bir meseledir ve bunun çözülmesi lazım. Meseleye olumlu bakıyorum. İki temel ayağı var, birincisi konuşulabilir olması, ikincisi samimi bir şekilde yürütülebilmesidir. Kavga diliyle değil, ortak bir dille konuşmak gerekiyor. Karşılıklı akılların da ortaya koyabileceği bir akıl olabilir. CHP ve MHP her ne kadar bu sürece karşı gelseler bile yine de süreçle ilgili yaptıkları yorumlarla bile aslında sürece katkı sunuyorlar. Bunu olumlu tarafından görmek lazım. Yanaşık bir akılla olması gerekmiyor. Herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır. Bu sadece iktidar partisinin sorumluluğuna bırakılabilecek bir mesele değildir." diye konuştu.