BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP seçmene sordu, 'hayır' dediler!

CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, belediyelerin kapatılmasını halka sordu, 11 bin 366 kişiden 11 bin 271 belediyesinin kapanmasını istemedi...

Abone ol

CHP Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, Ankara’da 19 beldede yapılan "yerel referandumda" geçerli oy kullanan 11 bin 366 kişiden 11 bin 271'inin belediyesinin kapanmasına “hayır” dediğini belirtti.

Alçın, Ankara İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısı kapsamında kapanması gündemde olan Ankara’daki beldelerde CHP tarafından yapılan yerel referandum sonuçlarını paylaştı.

AK PARTİ OLDU BİTTİYE GETİRMEK İSTİYOR

Alçın söz konusu tasarı ile Türkiye’nin idari yapısının gelecekte önemli ölçüde değiştirileceğinin işaretleri verildiğini belirterek, tasarı kapsamında 29 il özel idaresinin kapatıldığını, bin 591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliğinin sona erdirildiğini kaydetti. Birçok yönüyle Türkiye’nin geleceğinde büyük önem taşıyacak olan bu düzenlemenin, demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından tartışılmadan TBMM’de bir oldu bittiye getirilerek geçirilmeye çalışıldığını savunan Alçın, “Bu davranışı ile AKP katılımcı demokrasiden ne anladığını hiçbir tartışmaya gerek kalmaksızın ortaya koymaktadır” dedi.

Türkiye’nin de onayladığı Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartının 5. maddesinde ‘yerel yönetim sınırlarında, mevzuatın el verdiği durumlarda ve mümkünse bir referandum yoluyla ilgili yerel topluluklara önceden danışılmadan değişiklik yapılamaz’ hükmünün yer aldığını anımsatan Alçın, “O halde belediyelerin kapatılıp yerel yönetim sınırlarını değiştirmek istiyorsanız, yapılması gereken, yerel referandum yoluyla vatandaşa sormaktır” dedi. Alçın, AKP’nin yapmak istemediği bu referandumu CHP’nin gerçekleştirdiğini ifade etti.

19 BİN 357 SEÇMEN OY KULLANDI

Ankara’da belediye olarak yönetilen 20 belde olduğunu, bunların 7’sinin CHP’li, 13’ünün de diğer partili belediye başkanları tarafından yönetildiğini belirten Alçın, bu beldelerin 19’unda 14 Ekim-21 Ekim tarihleri arasında referandum yaptıklarını kaydetti. Referandumu önceden halka duyurduklarını ve diğer partilere de haber verdiklerini belirten Alçın, hazırlanan oy pusulalarıyla Yüksek Seçim Kurulu’nun seçmen listesine göre, saat 10.00’dan 17.00’ye kadar halkın oy kullanmasını sağladıklarını kaydetti. İlgili beldelerde halkın önemli bir kısmının işlerini güçlerini bırakarak, kırsal kesimlerde tarlalardan sandık başlarına gelerek oylarını kullandıklarını ifade eden Alçın, “Belde Belediyenizin kapatılmasını istiyor musunuz? İstemiyor musunuz?” şeklinde tek soru sorduklarını anlattı.

Alçın Ankara’da 19 beldede yapılan referandum sonuçlarına göre ise, 19 bin 357 seçmenden, 11 bin 378’inin oy kullandığını, 11 bin 366 oyun geçerli sayıldığını belirtti. Alçın, geçerli 11 bin 366 oydan “Evet, belediyem kapatılsın” diyen 95 kişi olduğunu belirterek, 11 bin 271 kişinin ise “Hayır, belediyem kapatılmasın” yönünde oy kullandığını kaydetti.