BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,12
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP Meclis Başkan adayı kim oldu işte isim

CHP Meclis Başkanlığı seçimi için adayını netleştirdi. CHP MYK'da Meclis Başkanlığı için Deniz Baykal'ı destekleme kararı aldı.

Abone ol

Meclis Başkanlığı Seçimi için CHP'nin adayı Deniz Baykal oldu. Baykal, Kılıçdaroğlu'nun adaylık teklifini kabul etti.

'Baykal'ın CHP tarafından aday gösterilmesi AK Parti ile koalisyonun şifresi olarak görülüyordu. Kılıçdaroğlu açıklayınca kulislere AK Parti-CHP büyük koalisyonu tamam mı söylentisi yayıldı. Kılıçdaroğlu ise bunun 'koalisyonla ilgisinin' olmadığını söyledi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında toplandı.
Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda, Meclis Başkanı adayının kim olacağı konusu görüşüldü.
Deniz Baykal'ın adaylığı konusunda mutabakat sağlandı. Toplantı sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da en yaşlı milletvekili olması nedeniyle geçici Meclis Başkanı olan Deniz Baykal'ı makamında ziyaret etti.

DENİZ BAYKAL KABUL ETTİ
Görüşme sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu, ''Umarım Baykal'ın geçici başkanlığı kalıcı hale gelir. Milletvekili arkadaşlarımız Baykal'ın Meclis Başkanlığı'na aday olmasını istiyor, ben de bu konuda kendisinden ricada bulundum. Baykal, Meclis Başkanlığı adaylığımızı kabul etti'' dedi.

Baykal da adaylık işlemlerine başladıktan sonra destek için siyasi partileri ziyaret edeceğini söyledi.

İŞTE GÖRÜŞMEDEN İLK FOTOĞRAF

30091961.jpg

1 SAAT 20 DAKİKA GÖRÜŞMÜŞLERDİ
Kılıçdaroğlu ile Deniz Baykal ile dün Meclis'teki makamında 1 saat 20 dakika boyunca görüşmüştü. Baykal, görüşmenin ardından gazetecilerin soruları üzerine Kılıçdaroğlu ile çok yararlı, verimli ve kapsamlı bir değerlendirme yaptıklarını açıklamıştı. Baykal ise "Ülke, dünya, bölge genel bakıyoruz biz. Makro değerlendirmeler yaptık. Mikro değerlendirmelere girmedik" demişti.

MECLİS BAŞKANI NASIL SEÇİLİYOR?
Yeminle birlikte Meclis Başkanlığı adaylık süreci de başladı. Adaylık başvuruları 27 Haziran Cumartesi saat 24.00’te sona erecek. 25’inci dönem parlamentosu 26’ıncı Meclis Başkanı’nı seçecek. Turlar arasında yapılacak pazarlıklar, ikili veya üçlü ortak hareket edilmesi sonucunu doğurmazsa, Ak Parti dördüncü turda kendi adayını seçtirebilecek.

MECLİS BAŞKANI OLMAK İÇİN NE KADAR OY GEREKİYOR
TBMM İçtüzüğü’ne göre en fazla dört turda gizli oyla yeni başkan seçilecek. İlk tur oylamanın pazar günü yapılması planlandı. Ancak yemin töreninin ardından grup temsilcilerinden oluşacak Danışma Kurulu’nun alacağı kararla turların gelecek hafta pazartesi veya salıdan başlatılma olasılığı bulunuyor. İçtüzüğü göre her şartta yeni Meclis Başkanı 2 Temmuz’a kadar seçilmiş olacak. İlk iki turda seçilebilmek için en az 367 oy almak gerekiyor. Üçüncü turda 276 oy aranırken, son turda en fazla oy alan iki aday yarışıyor ve en çok oyu alan seçiliyor. Üç muhalefet partisinin 292 sandalyesine karşı AK Parti’nin 258 oyu bulunuyor.

MECLİS BAŞKANI SEÇİMİ TARİHLERİ
TBMM Genel Kurulu’nda bir yandan yemin töreni sürerken, diğer yandan dört partinin yöneticileri Meclis Başkanlığı seçiminin hangi gün yapılacağını kararlaştırdılar. Başkanlık seçiminin ilk iki turunun 30 Haziran Salı, üçüncü ve dördüncü turunun da 1 Temmuz Çarşamba günü yapılması konusunda görüşmeler yaptılar. Bu karar Danışma Kurulu kararıyla kesinlik kazandırılacak. Danışma Kurulu, yeni Başkanlık Divanı oluşuncaya kadar Meclis’in 1 Temmuz’da tatile girmemesi konusunda da karar alacak. Bu arada, sözlü soru önergelerinin görüşülmesi kararlaştııldı. Partiler, bu gündemde sıra kapmak amacıyla sözlü soru önergelerini dün hemen milletvekillerinin imzasına açtılar.