BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP İGDAŞ'ı yandaşa yedirtmeyecek!

CHP, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ekim ayında aldığı İGDAŞ’ın yüzde 100’ünün blok satış kararını yargıya taşıdı. İstanbul

Abone ol

Bölge İdare Mahkemesi’ne dava dilekçesinin verilmesinin ardından açıklama yapan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek; “Halkın parasıyla, halka hizmet etmek için kurulan iştiraklerin, yandaşlara peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Adliye çıkışında basın açıklaması yapan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek; “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait iştiraklerin satılmasına ilişkin görüşlerimizi, daha önce de açıklamıştık. Görüyoruz ki, İstanbul Büyükşehir Belediyesi de İstanbullunun parasıyla, vergisiyle yaratılan bu iştirakleri birilerine peşkeş çekme hevesinden vazgeçmiyor. CHP olarak halkın parasıyla, vergileriyle yaratılan bu kurumların birilerine peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

AMAÇ TEKEL YARATMAK

Halkın kendi parasıyla yaratılan ve hizmet üretmesi gereken belediye iştiraklerinin neden satılmaması gerektiğini İstanbulluya bıkmadan anlatacaklarını kaydeden Berhan Şimşek; “Bu girişimler, satıştan çok bir peşkeş çekme ve belediye eliyle tekel yaratma çabalarıdır” dedi.

“BÖYLE BİR DEĞERİ NEDEN SATIYORSUNUZ”

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14 Ekim 2010 tarihli Hukuk Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’nun müşterek raporu ve bu raporu onayan 14 Ekim 2010 tarihli İBB Meclis Kararı ile İGDAŞ’ın yüzde 100’ünün blok satışını kararlaştırdığını hatırlatan Şimşek; “Türkiye’deki 8,5 milyon doğalgaz abonesinin 4,5 milyonu İstanbul’da ve İGDAŞ abonesi. 2007 yılı cirosu, 2,1 milyar, 2008 cirosu 2,6 milyar, 2009 cirosu ise 2,8 milyar TL. Bu yılın ilk 9 aylık cirosu 1,7 milyar, bu yılın ilk 9 aylık kârı ise 90,4 milyon TL. Böyle bir değeri neden satıyorsunuz?” diye konuştu.

SATIŞTA KAMU YARARI YOK

İGDAŞ’ın satışına neden karşı çıktıklarını da sıralayan CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek; “Öncelikle, İGDAŞ’ın blok yöntemle satılması tekel oluşturur. Kamu yararı olmayan bu satış, Özelleştirme Kanunu’na da, 4646 Sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu’na da aykırıdır. Stratejik öneme sahip İGDAŞ’ın satılması halinde 4,5 milyon abonesi, oluşacak tekelin insafına kalacaktır. Üstelik İGDAŞ emekçileri de bu satıştan mağdur olacaktır. Bu satış kararı esas olarak, hukuka aykırıdır” dedi.

TELEKOM DA BÖYLE ELDEN GİTTİ

İktidardaki AKP zihniyetinin yalnızca günü kurtarabilmek, bunu yaparken de aynı zamanda birilerine servet aktarabilmek ve yandaş zenginler yaratabilmek için ülkenin kurumu ve kuruluşlarını sattığını öne süren Şimşek; “Türk Telekom’u satacağız dediler, 6,5 milyar dolara sattılar. Oysa Türk Telekom 1999 – 2005 yılları arasında 11 milyar 457 milyon dolar kâr etmişti. Sadece 2005 yılı kârı 3 milyar 268 milyon dolardı. 2010’un ilk yarısındaki net kârı ise 1,1 milyar TL’ye ulaştı. İGDAŞ’ın satışı yeni bir Telekom vakası yaratacaktır” dedi.

TOPBAŞ’A ÇAĞRI: İSTEDİĞİN TV’DE TARTIŞALIM

“Kadir Topbaş, Ankara’daki patronundan geri kalmak istemiyor” diyen Berhan Şimşek; “İSFALT hakkında yaptığımız hukuki girişim için Kadir Topbaş açıklama yapmış. Diyor ki, ‘Bu işler öyle sosyal güvenlik raporlarına dayanarak olmaz’. Ben de diyorum ki, Ey Kadir Topbaş, istersen senin belirleyeceğin yandaş medyanızda tartışalım. Yüreğin yetiyorsa çık karşıma ve İSFALT’ın 263 milyon lirasının nerede olduğunun hesabını ver. Belediye iştiraklerinin hesabını ver, görelim. Senin patronun, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkmaktan korkuyor olabilir. Bari sen yürekli ol da gel tartışalım. Bunlar sattıkça yandaşları zenginleşiyor, halk fakirleşiyor. Bu tür satışlarla yandaşlarına servet aktaran AKP iktidarı önce genelevlerde çalışmak için başvuran, vesika bekleyen 60 bin kadınımızın hesabını verecek” diye konuştu.