BIST 10.209
DOLAR 32,38
EURO 34,80
ALTIN 2.402,50
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP Deniz Baykala sahip çıkıyor!

CHP'nin lider arayışı bu kez de 32. Gün stüdyosunda tartışıldı. Gürsel Tekin 'Baykal dönmeli' dedi fakat Mustafa Mutlu...

Abone ol

İNTERNETHABER / Türkiye'nin konuştuğu CHP'nin lider arayışı bu kez de 32. Gün stüdyosunda tartışıldı. CHP sözcüsü Mustafa Özyürek, İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Umut Oran ve Mustafa Mutlu, Mehmet Ali Birand'ın konuğu oldu. Programda CHP örgütünün genel başkanlığa kimi istediği açıklandı.

Gürsel Tekin ve Mustafa Özyürek ısrarla Deniz Baykal'ın geri dönmesi gerektiğini belirtse de Mustafa Mutlu karşı görüşteydi.

Mutlu, CHP'nin bu istifayı fırsata çevirmesi gerektiğini ifade ederek, ibrenin halkın desteğini de alan Kemal Kılıçdaroğlu'na dönmesi gerektiğini vurguladı.

Umut Oran ise Deniz Baykal'a düzenlenen komployu, 'Devlet CHP'ye müdahale etmiştir' diye yorumladı.

İşte programdan satırbaşları;

KONGRENİN DÜZENİ İÇİN BAYKAL DÖNMELİ!

Gürsel Tekin: Deniz Baykal yaşadığı bu komplo sonrası kendi halinize bakın diyecek durumda değil. Baykal dönmezse bile süreç Baykal'sız olmaz. Kongrenin düzeni için Baykal'ın olması gerekiyor.

BAYKAL İSTİFA KARARININ ARDINDAN DURMALI

Mustafa Mutlu: Deniz Baykal'sız olmaz diye bir şey yok. CHP köklü bir parti, bu işin içinden çıkmayı da bilmelidir. Bu krizi CHP tarihi bir fırsata çevirebilir. Bugün yapılan kamuoyu araştırmaları Baykal'ın bu olaydan büyük bir yara aldığını gösteriyor. Baykal'a yüzde 80-85 destek azaldı.

Kemal Kılıçdaroğlu büyük bir destek aldı bu olayla. Seçmenin doğrudan adayı Kemal Kılıçdaroğlu iken parti teşkilatı bunu görmezse çok yanlış olur. Deniz Baykal istifa kararının arkasında durmalı!

ÖRGÜT BAYKAL'IN DÖNMESİNİ İSTİYOR

Mustafa Özyürek: Elbette CHP'de genel başkanlık yapacak çok arkadaşımız var ancak örgüt Deniz Baykal'ın geri dönmesini bekliyor. Deniz Baykal, 'Benim yerime bir aday bulun, eğer bunu sağlarsanız bana gerek kalmıyor ama eğer bu durum sağlanamazsa ben partiyi boşlukta bırakmam' diyor.

Partinin özel konumu, Deniz Baykal'ın uğradığı haksızlık karşısında insanlar yeni bir arayış yerine Başkanımızın görevine dönmesini ve bu mücadeleye devam etmesini bekliyor.

DEVLET CHP'YE MÜDAHALE ETMİŞTİR

Umut Oran: Ben bundan önceki kurultayda genel başkan aday adayıydım. Ben yeni bir siyasi sisteme ihtiyaç olduğun düşündüğüm için yola çıkmıştım. CHP'de siyaset yapılabilir... Ben hala büyük bir motivasyonla çalışıyorum. Biz normal bir kurultaydan bahsetmiyoruz, olağanüstü bir durumdan bahsediyoruz.

CHP kurultayına devlet müdahale etmiştir ve CHP bu müdahaleyi hazmademedi. Eğer Deniz Baykal istifa ediyorsa bunun bir gereği vardır. Eğer Baykal dönmez ise yine bizim sayın Baykal'ın tecrübelerinde yararlanmamız gerekir. Seçime 10 gün kala CHP'nin içine el uzatılmıştır.

'KAMUOYU BAYKAL'IN GELMESİNİ İSTEMİYOR' SÖZLERİ SADECE BİR VARSAYIM...
DİĞER SAYFADA...

[PAGE]

Mustafa Özyürek: 'Kamuoyu Deniz Baykal'ın dönmesini istemiyor' varsayımı bana gerçekçi gelmiyor. Umut Oran aday oldu fakat çok az bir imza almasına rağmen kurultaydan ayrılmadı. Ama öyle arkadaşlarımız da var ki gelip aday oluyor, kazanamayınca partisine küsüp gidiyor. CHP çok büyük bir partidir emek veren herkesi takdir ettiği yere getirir.

Biz geçmişimizde de bürokraside sivil toplumda pek çok seçim kazanmış insanlarız. Biz eğitimimizle bu partiye hak ettiğini veriyoruz. 'Deniz Baykal bunların ellerinden tutmasa bir şey olmaz' sözü bana ters geliyor.

DENİZ BAYKAL BU DURUMDA NE YAPACAK?

Gürsel Tekin: 22 ve 23 Mayısta Türkiye çok coşkulu bir kongre görecek. Bu arefede Sayın genel Başkanımız içinizden birini bulun diyor. Yani istifa etmiştir. Fakat örgütlerimiz de 'Geri dönün' diyor. O açıdan kongrede CHP'de kriz olacağını düşünenler yanılıyor.

Önümüzde ciddi bir referandum var, Sayın Baykal daha önce de köklü bir değişim yapacağım demişti, biz Baykal'ın geri dönüp köklü değişimi yapmasını bekliyoruz.

33 il başkanı muhalif olmalarına rağmen Deniz Baykal'ın arkasındadır.

İBRE DENİZ BAYKAL'DAN YANA

Mustafa Özyürek: Sayın Baykal'ın koltuğuna oturmanın yanlışlığı üzerine bir şeyler söylendi. Fakat CHP demokratik bir partidir isteyen aday olabilir, isteyen seçilebilir.

İl başkanlarımızın, ilçe başkanlarımızın ve delegelerimizin hepsi 'tercihimiz Deniz Baykal'ın dönmesinden yandır' diyorlar. Örgütümüz açısından büyük bir ittifak var ki hepsi Baykal'ın dönmesinden yanadır. Yani örgüt ve delege noktasında hiç bir sorun yoktur.

BEN BÖYLE TEHDİTVARİ KONUŞAN BAŞBAKAN GÖRMEDİM

Gürsel Tekin: Ben bu siyasi hayatımda çok Başbakan gördüm fakat bu kadar tehditvari konuşan bir başbakan görmedim. Geçen gün Başbakan bir konuşmasında 'elimde daha ne belgeler var hepsini ortaya çıkaracağım' sözleri doğrumudur! Sayın Başbakan benim güvenliğimden sorumluyken nasıl böyle tehditvari konuşabiliyor! Eğer bu sürecin içerisinde başımıza bir şey gelirse bunun sorumlusu Sayın Başbakan'dır!

CHP O GÖRÜNTÜLERDEN HİÇ Mİ RAHATSIZ OLMADI!
DİĞER SAYFADA...

[PAGE]

Mustafa Mutlu: Deniz Baykal'ın istifa etmesi için hiç bir gerekçe yoktu dedi Sayın Özyürek ama çok şaşırdım. CHP teşkilatı olarak o görüntülerden hiç mi rahatsız olmadılar! Aradan 6 gün geçti ama açık açık reddedilmeyen görüntüler var. Bu görüntüler ve iddialar ortada olduktan sonra dikkat edin muhalefet partileri susuyorlar ve bu durumu CHP'nin çözmesini bekliyorlar. Deniz Baykal dönerse eğer bu politika malzemesi yapılacaktır. Deniz Baykal seçim sürecinde yapacağı icraatleri anlatmak yerine bu kasetle uğraşacaktır.

Gürsel Tekin: Biz bunları aşarız diye düşünüyorum ve bu görüşe katılmıyorum. Fakat bu eşkiyalığı kim yaptıysa CHP hesap soracaktır!

Mustafa Özyürek: Bu teknolojik ortamda herkes için bir şeyler yapılabilir uydurulur. Türkiye'de maalesef herkesi dinliyorlar herkesle ilgili montajlar yaparak kasetler üretiyorlar. Bu komploya teslim olursak hiç birimizin o zaman siyaset yapmaması gerekir.

Biz bu komploları aşarız ve bu komplolar sadece Deniz Baykla'ın şahsıyla ilgili değil, CHP'nin duruşuyla ilgili. Biz bu komlolarla 1 Mart tezkereisinden beri karşıkarşıyayız. Bunların hepsini de biz aştık. Biz AK Parti'nin çizdiği doğrultuda değil, kendi politikamız doğrultusunda siyaset yapacağız.

BU KOMPLOYU YARGI ORTAYA ÇIKARMALIDIR

Mustafa Mutlu: Baykal neden ifade vermeye gitmiyor savcıya?

Özyürek: Savcılığa suç duyurusunda bulunduk! Savcılığa gitmemek söz konusu değil. Olay zaten savcının elindedir. Bizim böyle bir çekincemiz olsa suç duyurunda bulunmayız. Biz bu olayı hükümetin çözmesini bekliyoruz.

Sayın Baykal istifa ederken bu komplonun sorumlusu hükümettir dedi. Hükümetin elinde savcısı var, polisi var bunları ortaya çıkarması gerekir. Yani bunun yargı tarafından yapılması lazım. Bizim CHP tarafından varacağımız sonuçlar kamuoyunda tabiki konuşulur fakat CHP kendini aklamaya çalışıyor gözüyle bakılır. Yani bağımsız yargı ve savcılar bu komployu çözmelidir.

Hükümet bunu belden aşağı bir hesaplaşmaya dönüştürmek istiyor. Önemli olan burada komplonun kendisidir. Bu komployu hoşgörürsek herkes için komplo kurulabilir.

ÖZYÜREK YA DA GÜRSEL TEKİN ADAY OLACAK MI?

Mehmet Ali Birand: Siz genel başkanlığa adaylığınızı koyacak mısınız?

Gürsel Tekin: Sayın Baykal isterse tabiki her görevi yaparım fakat böyle bir adaylık durumum yok!

Özyürek: Bana bu konuda bir teklif yok... Zaten aday da olmayacağım.