BIST 10.170
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.398,00
HABER /  DÜNYA

CHP buna izin vermez

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasa konusunda AK Parti’nin samimi olduğuna inanmadığını belirterek, "İlla başkanlık sistemi ...

Abone ol

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yeni anayasa konusunda AK Parti’nin samimi olduğuna inanmadığını belirterek, "İlla başkanlık sistemi olsun diye bir dayatmaları var. Bizim 150 yıllık bir parlamenter geleneğimiz var. Bunu elbirliği ile bir tarafa atacağız, hiç denemediğimiz, ne olduğunu bilmediğimiz bir başkanlık sistemi oluşturacağız. Olmaz, CHP buna izin vermez, izin vermeyeceğiz" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) üyeleri ile bir araya geldi. KAGİDER üyelerine hitap eden Kılıçdaroğlu, kadınları hayatın her alanında etkin bir şekilde görmek istediklerini söyledi. Kadınların AK Parti iktidarında çalışma yaşamının dışına itilmeye çalışıldığını savunan Kılıçdaroğlu, “Hani ekonomide büyük başarılara imza atıyorduk, neden kadınlar evlerine kapandılar. Bazen de kadınlara da fazla hak getiriyoruz diye yola çıkıp kadınları eve kapatmanın yolları aranıyor. Her doğumda izin süresini arttırıyorlar. Niçin? Hiçbir işveren onları istihdam etmesin diye. Sen kadın çalıştırmak mı istiyorsun. ‘Kim kadın istihdam ederse SSK priminin yüzde 30’unu devlet öder’ derseniz, bakın nasıl kadın istihdam ediliyor. Kadının daha fazla çalışmasını istiyorsanız, onun yolu bellidir. Teşvik eden unsurlar getireceksiniz. Sen iş yerlerinde kreş açıyor musun? İşverene yük olmayacak, kreşi ben açacağım diyor musun. Bak bakalım kadın çalışıyor mu” dedi.

"DEVRİMİ BERABER YAPALIM"
Türkiye’nin Dünya Ekonomik Formu’nun verilerine göre kadın erkek eşitliği sıralamasında 136 ülke arasında 120. sırada olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Dolayısıyla kadınların mücadele alanının ne kadar zor olduğunu gösteriyor bu rakamlar. Bunlar hazmedebileceğimiz rakamlar değildir. Bu rakamları değiştirmek hepimizin görevi. Son 3 yılda en büyük değişimi yaşayan parti CHP’dir. Yüzde 33 cinsiyet kotası getirdik. Hangi parti getirdi. Yüzde 10 gençlik kotası getirdik. Değişime ve dönüşüme hazırız ama bize destek vermeniz lazım. Değişim mi istiyorsanız gelin değişim yapalım. Gençler devrim istiyorlar. Gelin gençler, devrimi beraber yapalım. Türkiye adım adım demokrasi dışına itiliyor. Siz de biliyorsunuz. Sizin kaç çocuk doğuracağınıza başkası kara veriyor” ifadelerini kullandı.

CHP’NİN İSTANBUL ADAYI KİM OLACAK ?
Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP’nin adayının kim olacağı sorusuna ise, “Önümüzdeki günlerde bütün bu soruların yanıtını göreceksiniz. Yeni bir şey söylemek için biraz erken ama yeni şeyler söyleyeceğiz. En büyük değişimi yaşayan partiyiz. Kadroların yüzde 80’i değişti. Göreceksiniz çok sayıda belediye başkan adayı kadınlar çıkacak” yanıtını verdi.

YENİ ANAYASA
Anayasa konusundaki soruları da yanıtlayan Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin gerçek anlamda çağdaş bir anayasaya sahip olmasını istiyoruz. Samimi olarak değişikliklere katkı veriyoruz. Ama bu konuda AKP’nin samimi olduğuna inanmıyorum. İlla başkanlık sistemi olsun diye bir dayatmaları var. Bizim 150 yıllık bir parlamenter geleneğimiz var. Bunu elbirliği ile bir tarafa atacağız, hiç denemediğimiz, ne olduğunu bilmediğimiz bir başkanlık sistemi oluşturacağız. Olmaz, CHP buna izin vermez, izin vermeyeceğiz. Anayasa’da demokrasiyi mi geliştirmek istiyorsun, buyurun yapalım. Ama ‘benim dayatmalarım var ben bunları yapacağım’. Kimse kusura bakmasın dayatma ile biz bunları geçirmeyiz” dedi.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ
Demokratikleşme paketi konusundaki görüşlerini de yineleyen Kılıçdaroğlu, “Ben buna 30 Eylül paketi diyorum, demokrasi ile uzaktan yakından ilgisi yok. Biz bu ülkede hak ve özgürlüklerin genişletilmesi için 17 maddelik bir demokratikleşme paketi açıkladık. Grup toplantılarında söyledik. AB bütün ilerleme raporlarına bakın, Türkiye’nin geriye gittiğini göreceksiniz. Bu düzenin en büyük kaybedeni kadınlar. Cumhuriyetle elde ettiğimiz kazanımlar parça parça ellerimizden alınacak. Birisi çıkıyor televizyon ekranına, ‘hamile kadın sokakta gezmemeli’ diyor. Sormak lazım ona, seni kim doğurdu arkadaş. Böyle bir çağdışı anlayış olabilir mi? Siz hükümetten bir tepki duydunuz mu? Bu program nerede yapılıyor, devletin televizyonunda. Sizlerin paralarıyla” diye konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ
Kılıçdaroğlu, çözüm süreci ile ilgili bir soru üzerine ise şunları söyledi:
“Kan dökülmemesi çok güzel bir olay. Kimsenin buna itirazı yok. Ülkeye huzurun gelmesi çok güzel. Ama çözüm süreci nedir, içeriği nedir ben bilmiyorum. Sayın Başbakana dört koşul söyledim. Süreci şeffaf götür, halka hesap ver diye. Onun dışında ‘biz size kredi açıyoruz, çözün’ dedim. Ertesi gün ‘Ne kredisi ihtiyacım yok’ dedi. Masanın bir ucunda Öcalan var, diğer ucunda Recep Tayyip Erdoğan var. Pazarlık yapıyorlar, birbirlerine karşılıklı mektuplar gönderiliyor. Beni rahatsız eden olay şu; 76 milyon insan çözüm süreci ile ilgili bilgiyi Kandil’den alıyor.”

SEÇİM İTTİFAKI VAR MI ?
Kılıçdaroğlu, yerel seçimler konusunda herhangi bir parti ile işbirliği düşünmediklerini de belirterek, CHP olarak en yüksek oyu almaya çalışacaklarını kaydetti. İstanbul ile ilgili önemli projelerinin bulunduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, “Adayımız netleştikten sonra şunu göreceksiniz. Kentsel dönüşüm çok önemli. Kent rant yaratır, bu gerçeği kabul edeceğiz. Kent planlı olduğu zaman ranttan tüm kentler yararlanır, plansız olduğu zaman sadece belirli kişiler yararlanır. İstanbul’un sorunu bu. Son on yıldır İstanbul’a ne kadar para harcandı, 150 milyar dolar üzerinde. İstanbul’un hangi sorunu çözüldü? Trafik mi? Hiçbir sorunu çözülmedi, makyajlama ile gidiyor. İstanbul kimliğini yitirdi. Sultanahmet gibi tarihi caminin arkasına bile gökdelenler diktiler. İstanbul’un kimliğini kazanması lazım. İstanbul’u yeniden inşa etmek gerekiyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk on ekonomisi arasına girmesinin mümkün olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, ekonomik verilerin gitgide gerilediğini iddia etti.
(İHA)