BIST 10.020
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.431,94
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

CHP Abdullah Gül'den bakın ne istedi?

Erdoğan'ın AK Parti kongresini yönetmesinin engellenmesi talebiyle Yargıtay'a başvuran CHP, kongrenin iptal edileceğinden çok emin.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, YSK'nın seçim sonuçlarını açıklamasından sonra Gül'ün başbakan vekili atadığını Cemil Çiçek'e bildirmesini istedi.

Altay, ayrıca “Ayın 27’sinde AK Parti kurultayını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yok hükmünde sayacaktır” iddiasında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninden bir gün önce yapılması planlanan AK Parti kongresini Erdoğan'ın yönetmesine itiraz eden CHP'den yine iddialı demeçler geldi.

Altay, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin konulara dair ilginç açıklamalarda bulundu.

KONGRENİN İPTAL EDİLECEĞİNDEN ADIM GİBİ EMİNİM

Engin Altay, YSK'nın Cumhurbaşkanlığı seçimi kesin sonuçlarını açıklamasının beklendiği yarın akşam, Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı'nın sona ereceğini savundu. 

Anayasa'nın 101. maddesinin, "Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisiyle ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer" hükmünü düzenlediğini dile getiren Altay, Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'nda da aynı düzenlemenin yer aldığını kaydetti. Altay, "Siyasi partiler kongresini geciktirdiğinde bile ihtar çeken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Anayasa ve yasaları açıkça ihlal eden bir kongreyi yok hükmünde sayacağından, eğer Türkiye'de hukuk varsa, eğer Türkiye kanun devletiyse adımın Engin Altay olduğu kadar eminim" dedi.

YSK'nın yarın akşam seçim sonuçlarını TBMM Başkanlığı'na bildirmesi ve ertesi gün Başbakan Erdoğan imzalı tezkere gelirse ne yapacağını soran Altay, seçim sonuçları açıklandıktan sonra Çiçek'i ziyaret ederek, bu soruyu soracağını ifade etti. 

Erdoğan'ın YSK'nın sonuçları açıkladığı anda Başbakanlığı bırakması ve AK Parti'den istifa etmesi gerektiğini savunan Altay, bu yapılmazsa Cumhurbaşkanı'nın Başbakan Vekili tayin etmesinin mümkün olduğunu söyledi. Bu anayasal ve yasal düzenlemelerin Cumhurbaşkanı'nın tarafsız olması için yapıldığına dikkati çeken Altay, şunları söyledi:

GÜL BAŞBAKAN VEKİLİ ATAMALI

"En önemli görevi Anayasa'yı korumak olan, kuvvetler ayrılığı çerçevesinde Anayasal kurumların uyumlu çalışmasını gözetmek olan Cumhurbaşkanı'nın, daha oraya çıkmadan bu Anayasa'nın etrafından dolanmasını, eğip bükerek kendisine göre partisini yeniden şekillendirme amacı ve çabasını hayretle ve esefle karşılıyoruz. Muhtemel gelişmelere dayalı olarak, halen Cumhurbaşkanı olan Sayın Gül'ü göreve çağırıyorum. YSK seçim sonuçlarını ilan ettiği andan itibaren, TBMM'ye Erdoğan'ın Başbakanlığı'nın düştüğünü belirterek, Başbakan Vekili atadığını bildirmek zorundadır. 

Anayasa'ya uymazsak demokrasiden bahsedemeyiz, Türkiye'ye hukuk devleti diyemeyiz. Buna uymazsak Türkiye'de kaos, yönetim krizi çıkar. Çiçeği burnunda cumhurbaşkanının Türkiye'yi kaosa sokacak iş ve işlemin içinde olmayacağını temenni etmek istiyorum. Olursa ki olacak gibi görünüyor, anamuhalefet partisi olarak her türlü hukuki süreci çalıştıracağız. Erdoğan 15 gün fazla başbakanlık yaparsa hiçbir şey olmaz. Ne onun başında gül biter ne bizim başımıza taş düşer. Hukuk devleti ilkelerine ve Anayasa'ya sadık olmak zorundayız."

YSK KARARININ MECLİS'TE OKUNMASINA GEREK YOK

YSK'nın seçim sonucu ile ilgili kararının Mecliste okunup okunmayacağının sorulması üzerine, Altay, "YSK kararının Mecliste okunmasına gerek yok. Resmi Gazetede yayınlanan her şeyin Mecliste okunmasına gerek yok. YSK'nın bu kararı zaten Recep Tayyip Erdoğan Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı değil demektir. Erdoğan'ın milletvekilliğinin düşmesi için ayrıca bu kararın Genel Kurulda okunmasına gerek yok" diye cevapladı.

CHP'DE PARTİ İÇİ DİSİPLİN DE VARDIR

“Kurultay arzu etmek her CHP’linin hakkıdır” ifadelerini kullanarak CHP’nin kurultay kararı alıp almayacağı sorusuna cevap veren Altay, “Sayın İnce’yi neyi yapıp neyi yapmayacağını söyleme ehliyetine sahip değilim. Sayın İnce’nin dışında kalan arkadaşlarla ilgili şunu söylemek isterim, CHP’de parti için demokrasi vardır, parti içi disiplin de CHP’de vardır” açıklamasında bulundu.