BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Chomsky: Açlık grevinin talepleri makul

ABD'li düşünür Noam Chomsky, Türkiye hükümetine, yüzlerce mahkumun adil ve makul diye tanımladığı taleplerle sürdürdüğü açlık grevi konusunda adım atması çağrısında bulundu.

Abone ol

ABD'li dil bilimci, düşünür Noam Chomsky, cezaevlerinde PKK ve PJAK davalarından tutuklu ve hükümlü 600'ü aşkın kişinin sürdürdüğü açlık grevleriyle ilgili olarak Türkiye hükümetine çağrıda bulundu.

PKK ve PJAK davalarından tutuklu ve hükümlülerin 12 Eylül’de Kürtçe'nin anadil olarak kamusal alanda kullanılması ve PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması talepleriyle başlattığı açlık grevi eylemi bugün 62. gününde.

Chomsky sosyal medyada ve YouTube üzerinden yaygınlaştırılan kısa mesajında, Türkiye hükümetine artık çok tehlikeli bir aşamaya gelinen açlık grevlerine, hem en basit insani sebeplerle hem de yaratabileceği önemli siyasi sonuçları gözönüne alarak, çözüme yönelik bir yanıt vermesi çağrısında bulunuyor.

Noam Chomsky cezaevlerinde açlık grevleri yapanların, öne sürdüğü talepleri "adil ve makul" diye niteliyor.

Amerikalı düşünür, hükümetin bu talepleri karşılamak suretiyle krizin daha derinleşmesinin önüne geçebileceğini söylüyor ve aksi olur da insanca ve medeni bir yaklaşım gösterilmez ise çok daha kötü şeylerle karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunuyor.

Başbakan ne dedi?

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan, dün Trabzon'da yaptığı bir konuşmada cezaevlerindeki açlık grevlerine “sağlıkla ilgili gerekli müdahaleyi” yapacaklarını söyledi.

Kendisi de açlık grevinde olan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise dün BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamada olası bir müdahalenin "ölüm ve katliam" getireceği uyarısında bulunmuştu.

Cumartesi günü BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ve BDP'li milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, Adil Kurt ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladılar.

8 Kasım’da ise BDP Diyarbakır milletvekili Emine Ayna ve Van milletvekili Özdal Üçer, DTK Daimi Meclis Üyeleri olarak açlık grevine başlamışlardı.

Kışanak açlık grevine başladıklarını açıklarken “Endişeliyiz, kaygılıyız, çözümsüzlüğe tepkiliyiz. 'Çözüm olsun' diye de kendi sorumluluklarımızın gereğini yerine getirmeye kararlıyız” demişti

Aynı günlerde Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ile görüşmüş, gazetecilerin konuya ilişkin sorusunu yanıtlarken, “Bir görüşme yaptım. İçeriği konusunda bir şey söylemeyeceğim. İki arkadaşımız geldiler. Ahmet Türk ve Selahattin Demirtaş. Görüşme yaptık, gelişmeleri sonra açıklarız” demişti.