BIST 10.793
DOLAR 32,21
EURO 34,83
ALTIN 2.414,42
HABER /  GÜNCEL

Chavez'in yokluğu şüphe uyandırdı

Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in Küba'da ameliyat olmasından bu yana halkın önüne çıkmaması, sağlık durumuna ilişkin spekülasyonları alevlendirdi.

Abone ol

Küba'da iki hafta önce acilen ameliyat olan Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in sağlık durumuna ilişkin belirsizlik giderek artıyor.

Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro Cuma günü, hala Küba'da olan 56 yaşındaki liderin sağlığı için "büyük bir mücadele" verdiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Elias Jaua ise Cumartesi günü yaptığı açıklamada basını, spekülasyonları alevlendirmekle suçlarken "Chavez daha uzun süre bizimle!" diye konuştu.

Normalde bir hayli konuşkan olan Chavez, leğen kemiği apsesi nedeniyle Küba'da ameliyat olduğu 10 Haziran'dan bu yana sessiz.

Chavez, uluslararası bir gezi kapsamında Küba'da bulunuyordu.

Hugo Chavez, son olarak 12 Haziran'da Venezuela devlet medyasına telefon açarak iyileşmekte olduğunu, tıbbi testlerin herhangi bir ölümcül hastalık belirtisine işaret etmediğini söylemişti.

Chavez, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabını da Cuma günü yeni mesajlar çıkmaya başlayana dek 19 gün boyunca güncellememişti.

Ancak mesajlarda Chavez'in sağlık durumuna ilişkin doğrudan ifadeler bulunmuyor.

Cumartesi akşamı son gönderilen mesajda Chavez, kızı Rosines'in torunlarıyla beraber kendisini ziyarete geldiğini söylüyor.

Hugo Chavez, Küba'nın liderleri Fidel ve Raul Castro tarafından hastanede ziyaret edildiği sırada basına dağıtılan fotoğraflar dışında görülmedi.

Venezuela'ya dönüş tarihine ilişkin de fazla bir bilgi bulunmuyor.

'Anayasaya aykırı'

Venezuelalı muhalefet liderleri, Chavez'in ülkeyi yurt dışından yönetmesinin anayasaya aykırı olduğunu savundu.

BBC muhabirleri de Chavez'in yokluğunun, kendisinin ardından kimin iktidara geçeceği yolundaki tartışmaları da beraberinde getirdiğine dikkat çekiyor.

Zira Chavez'in karizması ve taraftarlarıyla ilişki kurma kabiliyetine sahip somut bir aday bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı yardımcısı Elias Jaua, spekülasyonları reddederken 2002 yılının Nisan ayındaki darbe girişimi haberleriyle paralellik kurdu.

Jaua, "ulusal ve uluslararası basın ellerini ovuşturuyor ve 11 Nisan'da yaptıkları gibi, cumhurbaşkanının sağlık durumuna bakıp seviniyorlar. Ama biz onlara 11 Nisan'dan sonra 13 Nisan'ın geldiğini hatırlatıyoruz" dedi.

O tarihte Chavez iktidardan uzaklaştırıldıktan sadece iki gün sonra ordu ve halkın desteğiyle görevine iade edilmişti.

'Silahlı mücadele'

Bu arada Associated Press ajansı, Venezuela Cumhurbaşkanının ağabeyi Adan Chavez'in Pazar günü yaptığı açıklamaya dikkat çekiyor.

Adan Chavez, solcu liderin destekçilerinin, seçimle iktidara gelmeyi tercih etseler de gelecekte silahlı bir mücadeleyi tamamen gözardı etmemelerini söyledi.

Fizik profesörü olan Adan Chavez, basın önüne pek çıkmasa da cumhurbaşkanına çok yakın bir isim olan Adan Chavez, Latin Amerikalı devrim lideri Che Guevara'dan alıntı yaparak "Kendimizi sadece seçime bağlayıp silahlı mücadele dahil, diğer mücadele yollarını görmemek, bağışlanamaz" dedi.

Adan Chavez, Venezuela liderinin destekçilerinin, gelecekte neden gerilla savaşını gözönünde bulundurmaları gerekeceğine açıklık getirmedi.

Bu açıklama ayrıca Hugo Chavez'in kendi savlarıyla da çelişiyor.

Ordudan gelme, eski bir paraşüt birliği komutanı olan Chavez, 1999'da iktidara gelmesinden bu yana rakiplerini devamlı sandıkta yenmeyi başardı.

Chavez iktidara tutunmak için şiddete başvurulmasına da karşı çıkıyor.

Artan enflasyondan yaygın suç olaylarına dek çeşitli iç sorunlarla karşı karşıya olmasına rağmen Hugo Chavez, hala Venezuela'nın en fazla destek gören siyasetçisi ve gelecek seneki seçimleri yeniden kazanmayı vaat ediyor.