BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,98
ALTIN 2.446,32
HABER /  DÜNYA

Chavez gitti Küba bitti

KÜBA'nın kötü gün dostu Chavez ölünce yeni senaryolar da ortaya çıkmaya başladı. Küba ABD'den bile yardım isteyebilir.

Abone ol

Kanser tedavisi gören Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez sonrası senaryolar konuşulmaya başlandı. Bu durumda ülke yönetiminde ve dış politikada değişimler bekleniyor. 

Chavez’in ilişkileri en üst seviyeye çıkardığı Küba, ekonomik olarak darboğaza girebilir. 50 yıldır Amerika Birleşik Devletleri’nin ambargosu altında yaşayan Küba, bu izolasyonu Venezuela ile geliştirdiği ekonomik ve siyasi işbirliği ile aşmaya çalışıyor. Hugo Chavez, 1999’da seçilmesinden sonra 2000’de ilk geniş kapsamlı Venezuela-Küba işbirliği sözleşmesini imzaladı.

VENEZUELA GÜNDE 100 BİN VARİL PETROL KÜBAYA GÖNDERİYOR 

Venezuela günde 100 bin varil petrolü Küba’ya gönderiyor. Küba da Venezuela’da sağlık ve eğitim uzmanları görevlendiriyor. Venezuela bu hizmetler için 6 milyar dolar ödüyor.

KÜBA VENEZUELAYA BAĞIMLI

Ekonomist Oscar Espinosa Chepe, Küba’nın yardıma muhtaç olduğuna dikkat çekiyor: “Küba ciddi anlamda Venezuela’ya bağımlı. Venezuela, Sovyetler Birliği’nin yerini aldı. Venezuela’dan gelen para, Küba ekonomisine oksijen veren bir göbek bağı gibi. Eğer bu yardım kesilirse Sovyetler Birliği yardımının kesilmesinden sonraki kötünün en kötüsü olacak. Çünkü Sovyet yardımları kesildikten sonra ekonomi çok daha fazla zarar gördü.”

VENEZUELA'NIN SON YILLARDA GELİRLERİ DÜŞTÜ 

11 milyon nüfuslu Küba’ya ciddi yardımda bulunan Venezuela’nın gelirleri de son yıllarda düştü. Krizden etkilenen ülkede ekonomi durma noktasına geldi. Peki Küba’ya yardımlar devam edecek mi?: “Bu çok tehlikeli bir durum. Çok büyük bir devalüasyon yapıldı. Bolivar yüzde 46.5 oranında devalüe edildi. Bu oran Venezuela toplumuna istikrarsızlık getirebilir.”

KÜBA'NIN 21 MİLYAR DOLAR BORCU VAR 

Küba’nın 21 milyar dolar borcu bulunuyor. Analistlere göre ülkenin yeni bir ortak bulması gerekebilir. Hatta bu ortak yarım asırlık ‘düşman’ Amerika Birleşik Devletleri bile olabilir. Halhazırda ABD’de yaşayan Kübalılar ülkelerine yılda 2 milyar dolarlık gıda yardımında bulunuyor: “İronik bir şekilde 54 yıllık büyük düşman şimdi yeni bir eş olabilir.”