BIST 10.094
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.409,65
HABER /  GÜNCEL

Cezayir'de İslamcı militanlar yabancıları kaçırdı

Cezayir'de İslamcı militanların çok sayıda yabancıyı kaçırdığı, eylem sırasında en az bir kişinin öldüğü bildirildi.

Abone ol

Cezayir'de İslamcı militanların çok sayıda yabancıyı kaçırdığı, olay sırasında en az bir kişinin öldüğü bildirildi.

Yerel basın saldırıda yaralananlar da olduğunu açıkladı.

İngiliz petrol devi British Petroleum'un Libya sınırı yakınlarındaki İn Amenas kentinde bulunan tesislerine yapılan saldırıda kaçırıldığı iddia edilen kişilerin milliyeti ile ilgili henüz bir bilgi bulunmuyor.

BP, Norveç ve Cezayir ortaklığıyla işlettiği tesislerde güvenlikle ilgili bir sorun yaşandığını doğruladı.

Fransa'nın Mali'deki İslamcı militanlara karşı kara operasyonu için harekete geçtiği sırada bu olayın yaşanması, arada bağlantı bulunup bulunmadığı sorularını gündeme getirdi.

Olayla ilgili ilk haberlerde beş Fransız ve bir Japonun kaçırıldığı bildirilirken, Batılı bir diplomatın Fransız AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, kaçırılanlar arasında İngiliz ve Norveçlilerin de bulunduğu ifade edildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada saldırı "terörist olay" olarak nitelendi.

Bakanlık, "bölgede çalışma yapan petrol şirketleriyle görüşerek olaydan etkilenen personellerinin olup olmadığını saptanmasına" çalıştığını bildirdi.

BP, İn Amenas'taki doğal gaz tesislerini Cezayir'in kamu şirketi Sonatrach ve Norveç'in Statoil şirketiyle ortak işletiyor. Bir Japon mühendislik firmasının da taşeronluk yaptığı bildiriliyor.

Cezayir ordusunun rehineleri kurtarmak amacıyla bir operasyon başlattığı bildirildi.

Bölgedeki İslamcı militanların son yıllarda başta Mali olmak üzereçeşitli ülkelerde yabancıları kaçırdığı ve sekiz Fransızı rehin tuttuğu biliniyor.