BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,78
ALTIN 2.419,88
HABER /  GÜNCEL

Cezaevinde tecavüzde skandallar bitmiyor

Pozantı Çocuk ve Gençlik Cezaevi'nde kalan bir mahkumun yaşanan skandalı İHD'ye bildirilmek istediği ancak hiç bir kurumun harekete geçmediği ortaya çıktı

Abone ol

Adana Pozantı Çocuk ve Gençlik Cezaevi'ndeki, 'taciz ve tecavüz' iddialarıyla ilgili olarak geçen temmuz ayından itibaren başta TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü olmak üzere çok sayıda devlet kurumun haberdar edildiği, ancak hiçbirinin harekete geçmediği ortaya çıktı.

İddiaların Mersin Cezaevi'nde kalan N.Ö isimli bir mahkum tarafından İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) bildirilmek istendiği, ancak cezaevi yönetiminin mektubu sakıncalı bularak göndermediği de belirlendi.

Pozantı Cezaevi'nde kalan ve 'taş atan çocuklar' olarak bilinen yedi kişi tahliye olduktan sonra İHD Mersin Şubesi'ne başvurarak 'kötü muamele, taciz ve tecavüz' iddialarını dile getirdi. İHD Mersin Şubesi 12 Temmuz 2011'de basın açıklaması yaparak iddiaları duyurdu. Basın açıklaması, aynı zamanda TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Adana Başsavcılığı, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ve Adana Valiliği İnsan Hakları Kurul Başkanlığı'na da gönderildi.

BAŞVURUNUZ KAYITTA

Gönderilen dilekçeye TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'ndan yanıt veren olmadı. Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Eylül 2011 tarihinde Mersin İHD 'ye yazı yazarak, "Komisyona yaptığınız başvuru kayıtlara geçmiş olup ilgisi nedeniyle Adalet Bakanlığı'na gönderilmiştir" dedi. Taciz ve tecavüz olayları geçen temmuz ayında dile getirilmesine rağmen, harekete geçen olmadı. Yedi çocuğun dile getirdiği vahim iddiaların geçen hafta sonu tekrar basında yer alması üzerine Adalet Bakanlığı müfettiş görevlendirdi. Müfettişin çalışmalarının halen devam ettiği öğrenildi.

Taciz ve tecavüz iddiaları İHD tarafından açıklanırken, çarpıcı bir gelişme daha yaşandı. 18 yaşını doldurunca Pozantı'dan Mersin F Tipi Cezaevi'ne nakledilen 'bir çocuk' iddiaları B-6 Koğuşu'nda kalan N.Ö. isimli mahkumla paylaştı. N.Ö. de iddiaları bir mektupla Mersin İHD Şube Başkanlığı'na göndermek istedi. Ancak mektup, Cezaevi Disiplin Kurulu tarafından engellendi. Kurul 18 Ekim 2011'de aldığı kararla mektubu 'sakıncalı' buldu. Karar, Mersin F Tipi Cezaevi yönetiminin de iddialardan haberdar olduğunu ortaya koydu.

SAKINCALI BİR MEKTUP

N.Ö, mektubunun taraflara ulaşması üzerine içeriğini avukatı Çiğdem Altuntaş ile paylaştı. Altuntaş, müvekkilinin mektubunda Pozantı'daki taciz ve tecavüz olaylarına yer verdiğini belirterek Radikal'e, "N.Ö.'nün belirttiğine göre mektupta taciz ve tecavüz olayının yanısıra bu olaylara karışan kişilerin isimleri tek tek yer alıyormu?" dedi.

Avukat Altuntaş, olayın basında yer almasının ardından Adalet Bakanlığı yetkililerinin kendileriyle temasa geçtiğini de anlatarak "Bakanlık yetkilileri, temmuz ayında yapılan suç duyurusu üzerine bir soruşturma başlatıldığını belirttiler. Ancak biz soruşturmaya ilişkin bir bilgi alamıyoruz" diye konuştu.