BIST 10.046
DOLAR 32,36
EURO 34,74
ALTIN 2.410,46
HABER /  GÜNCEL

NATO: Kuran yakma krizini aşabiliriz

NATO, Bagram üssünde Kuran yakıldığının ortaya çıkmasıyla patlayan krizi aşmayı umduklarını bildirdi.

Abone ol

NATO'nun Afganistan'daki komutanlarından general John Allen, Amerikan askerlerinin dört Kuran'ı yaktıklarının ortaya çıkmasıyla başlayan protestoların kendileri için bir darbe olduğunu kaydetti.

Ancak Allen, NATO'nun Afgan güvenlik güçleriyle işbirliğinin de devam edeceğini söyledi.

Olayın duyulmasının ardından düzenlenen protesto gösterilerinde aralarında dört Amerikan askerinin de bulunduğu 30'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

General Allen, cumartesi günü iki NATO askeri danışmanının öldürüldüğü içişleri bakanlığı binasına silahsız girmekte bir sorun görmeyediğini de kaydetti.

NATO yetkililerinin katilinin bir Afgan polis istihbaratçısının olduğu sanılıyor.

NATO yetkilileri, Amerikalı askerlerin, terör zanlılarından ele geçirilen Kuranları kasten yakmadıkları, yanlışlıkla çöplerin yakıldığı cihazlara atıldığını savunuyor.

Afgan yetkililer, bakanlık binasındaki saldırıdan sorumlu olduğu düşündükleri 25 yaşındaki istihbaratçıyı aramaya devam ettiklerini söylüyor.

Saldırının ardından ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya Afgan kurumlarında görev yapan sivil görevlilerinin faaliyetlerini askıya aldıklarını açıklamışlardı.

ABD Başkanı Barack Obama da Bagram'da meydana gelen olayı ''kasıtlı olmayan bir hata'' olarak nitelemiş ve Afgan halkından özür diledi.

General Allen, kutsal kitabın yakılması olayıyla ilgili sorumluların cezalandırılıp cezalandırılmayacağı sorularına ise soruşturmayı etkilemek istemediğini belirterek, önce soruşturmanın sonucunu görmek gerekeceğini vurguladı.