BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,95
ALTIN 2.503,77
HABER /  GÜNCEL

Cezaevi sanıklarının savunması başladı

Uşak cezaevindeki olaylarla ilgili sanıklar savunma yapıyor

Abone ol
Uşak E Tipi Cezaevinde 2000 yılında 6 kişinin ölümü, 23 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarla ilgili açılan davada sanıkların savunması devam ediyor.

Uşak Ağır Ceza Mahkeme Salonunun küçüklüğü nedeniyle Atatürk Spor Salonu'nda yapılan duruşmada, ifade veren sanık Hüseyin Canbaz, daha önceki duruşmada, savunma yaptığını, ancak bunun ciddiye alınmadığını, kendilerine ceza kesildiğini ileri sürdü.

Canbaz, ''İnşallah bu kez farklı bir karar çıkar. Öyle umut etmek istiyorum'' dedi.
Sanık Yalçın Acar, devletin kurumlarında karşılaştığı entrikaları bugüne kadar hiçbir yerde görmediğini iddia ederek, mahkemeye hitaben ''Siz şu an ne kadar masumsanız, ben de o kadar masumum. Tek suçum isyan sırasında Uşak Cezaevinde bulunmamdı'' diye konuştu.
Sanıklardan Hasan Ataç, Uşak Cezaevinde kaldığı dönemde Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerle arasında soğukluk olduğunu, bu nedenle Ergin kardeşlere isyan sırasında yardım ve yataklık yapmasının mümkün olmadığını söyledi.

Sanık Murat Gezen, Uşak Cezaevinde berberde çalıştığını, isyan sırasında kimin ne yaptığını bilmediğini anlattı. Gezen, isyanda cezaevinin çatısına çıktığını, çatının çökmesi üzerine yeniden koğuşa düştüğünü, olaylarla ilgisinin bulunmadığını öne sürdü.
Sanıklardan Ercan Alıcı, savunma yapmasına gerek olmadığını belirterek, ''Daha önce de savunma yaptım. Ne olacağı belli zaten'' dedi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı İrfan Ege, ''Ne olacağını söyle biz de bilelim o zaman, biz bilmiyoruz'' dedi.

Alıcı, yapacağı savunmanın kararı değiştireceğine inanmadığını ifade ederek, yerine oturdu.

Sanıklardan Mehmet Efe, 23 yaşında Uşak Cezaevine sevk edildiğini, Ergin kardeşler ve diğer yargılananlarla orada tanıtıştığını anlattı. Efe, ''İsyandan önce af çıkmak üzereydi, herkes umutluydu. Hiç kimsenin sıkıntısı yoktu. Bir gün aniden her şey değişti. İsyan çıktı ve birden ortalık karıştı. Ben isyan sırasında kimsenin öldürüldüğünü görmedim'' diye konuştu.

Sanıklardan Ceylan Gürbüz, Timur Çalışkanoğlu ve Muammer Akar da, isyan sırasında kimseyi öldürmediklerini, yardım ve yataklık yapmadıklarını, suçsuz olduklarını ileri sürdüler.

Duruşmada, diğer sanıklar dinlenilmesine devam ediliyor.

Uşak E Tipi Cezaevinde 2000 yılında 6 kişinin ölmesi, 23 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylarla ilgili olarak aralarında Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin de bulunduğu 32 sanık Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmış, yargılamanın ardından sanıkların itirazı üzerine Yargıtay 1. Ceza Dairesi, dava kararının bozulmasına ve yeniden Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesine karar vermişti.

Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan davanın ikinci duruşmasında, mahkeme heyeti, davanın İzmir'de özel yetkili 8. veya 10. ağır ceza mahkemelerinde görülmesine karar vermiş, heyet İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinin yetkisizlik kararı vermesi ve Uşak Ağır Ceza Mahkemesinin kararı doğrultusunda ortaya çıkan uyuşmazlığın giderilmesi için Yargıtay 5. Ceza Dairesine başvurmuştu. Yargıtay 5. Ceza Dairesi davanın Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülmesine karar vermiş ve davanın görülmesine yeniden başlanmıştı.

Uşak Ağır Ceza Mahkemesinde ikinci kez görülen davada, Uşak E Tipi Cezaevinde 2000 yılında çıkan olaylarla ilgili olarak aralarında Nuri ve Vedat Ergin kardeşlerin de bulunduğu 32 sanık, ''taammüden işkence yapmak suretiyle birden fazla kişiyi öldürme ve öldürmeye teşebbüs, silahlı müessir fiil, görevli memura karşı müessir fiil, hürriyeti tehdit, ruhsatsız silah bulundurma'' suçlarından yargılanıyor.