BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,97
ALTIN 2.325,70
HABER /  GÜNCEL

Çeyrek altın fiyatına satılan şifa!

Türkiye'de özellikle kış aylarında tüketilen ıhlamur, fiyatıyla çeyrek altınla yarışır hale geldi.Ihlamur, fiyatıyla rekora koşuyor.

Abone ol

Elazığ'da ıhlamurun kilosu 150 TL'ye kadar yükseldi. Özellikle kışın daha çok talep bulan, grip ve boğaz ağrılarına iyi gelen ıhlamuru vatandaşlar gramla satın almaya başladı. Aktar Yaşar Çelik, ıhlamurun bulunması ve toplanması zor bir ürün olduğunu belirterek, her yerde yetişmediğini kaydetti. Kış ıhlamurunun tıbbi olarak en faydalı bitki olduğunu savunan Çelik, “Ihlamur sadece Bolu, Gebze ve Yalova tarafında nemli bölgelerde üretildiği için doğuya has bir ürün değildir. Elazığ bölgesinde de oluyor ama çiçek değil de, yaprak olanı oluyor. Ama çiçeğe göre faydası daha azdır. Elazığ'ın bir kilo yaprak ıhlamuru Yalova'nın ıhlamurunun 100 gramına eşittir. Geçen yıl kilogramını 120 TL'ye satıyorduk. Yeni mahsul bu sene az çıktı. Bu nedenle bu yıl fiyatını 150 TL olarak belirledik. Ürün piyasadan azaldıkça fiyatı daha da artmaya başlayacak” dedi.
“IHLAMURA ALTERNATİF KUŞBURNU”
Ihlamur alamayan vatandaşların onun yerine diğer bitki çaylarına yöneldiklerine dikkat çeken Çelik, şunları kaydetti: “Ihlamura alternatif olarak ada çayı kullanıyorlar. Genelde soğuk algınlığı, öksürük gibi rahatsızlıklardan dolayı bize başvuruyorlar. Malum kış geldiği zaman gribal enfeksiyonlar çoğalıyor. Bu nedenle en çok ada çayı veriyoruz. Öksürük kesici olarak zencefil veriyoruz. Kuru öksürüğü alıcı ve balgam sökücü özelliği var. Onun dışında nane ve limon çeşitleri var. Kendi yaptığımız özel karışımları var. Bitkisel ürünler var. İçerisindeki C vitamini çokluğundan dolayı kuşburnu genelde daha çok tercih ediliyor. Ihlamurla hemen hemen eş değer durumdadır. Ama ıhlamurun yerini tutmaz.”
“FİYATLAR YARI YARIYA ARTTI”
Aktar Mehmet Tatlı ise kış mevsimin gelmesinden dolayı ıhlamura rağbetin arttığını ancak fiyatların yüksek olması yüzünden vatandaşların alamadığını belirterek, “Ihlamur fiyatlar yarı yarıya arttı. Geçen sene 80-90 liraydı, bu sene 200 liraya dayandı. İnşallah seneye üretim olursa fiyatlar düşer ve rağbet artar” diye konuştu