BIST 10.159
DOLAR 32,18
EURO 35,06
ALTIN 2.471,92
HABER /  GÜNCEL

Çevik Bir gizli ofiste ifade verdi

Günün flaş haberi Ergenekon'dan geldi. 28 Şubat'ın ünlü ismi Çevik Bir ile eski MİT'çi Nuri Gündeş 2 saat boyunca Ergenekon savcısına ifade verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER

Emekli orgeneral ve 28 Şubat'ın en sivri ismi Çevik Bir ile MİT'çi Nuri Gündeş, Ergenekon Savcısı'na 2 saat boyunca ifade verdi. Ardından eski MİT'çi Nuri Gündeş de Ergenekon savcılarına ifade verdi.

SAVCI GİZLİ OFİSE ÇAĞIRDI

Çevik Bir, kendisinin de görevde olduğu dönemde hazırlandığı öne sürülen Ayışığı, Sarıkız ve Eldiven darbe planlarıyla ilgili sorulara "Savcılar çağırırsa gider görevimizi yaparız" diye konuşmuştu.

Ergenekon savcıları Çevik Bir'in ifadesine başvurmak üzere davet mektubu gönderdi. Görüşme, Beşiktaş Adliyesi yerine Ergenekon savcısının Levent'teki Ticaret Mahkemesi'nde yer alan gizli ofisinde yapıldı ve 2 saat sürdü.  

Mehmet Adnan Akfırat'ın evinde ele geçirilen, Çevik Bir - Erol Özkasnak ibaresi ile başlayan dokümanlarda bir darbe planı yapıldığı öne sürülmüş, bu iddialar da iddianameye girmişti.


Emekli Orgeneral Çevik Bir, savcılarla yaptığı görüşmeden sonra gazetecilere, 'Hepinize iyi akşamlar' diyerek adliyeden ayrıldı.

GÜNDEŞ: TUNCAY GÜNEY MİT ELEMANI DEĞİL

Eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş, son olarak Tuncay Güney'in MİT mensubu olduğu iddasında bulunulan belgeyle ilgili açıklamalarıyla gündeme gelmişti. Gündeş, belgenin Güney ile Veli Küçük arasındaki telefon konuşmalarına ait tutanaktan başka bir şey olmadığını söylemişti. Güney'in MİT elemanı olmadığını Şenkal Atasagun'un da doğruladığını belirten Gündeş, "Böyle bir isim var evet ama MİT ile ilişkili değil. Güney için Atasagun'un vize aldığı bilgisi de kesinlikle doğru değil. Haber birileri tarafından yönlendirme amacıyla uydurulmuş" şeklinde konuşmuştu.

"BALANS AYARI" SÖZLERİNİN MİMARI

28 Şubat'ın müdahalesinin mimarlarından biri olan Çevik Bir o dönemi "Demokraside balans ayarı yaptık" sözleriyle anlatmıştı.

ÇEVİK BİR İFADEYE VERMEYE
BÖYLE GELDİ... FOTOĞRAFLAR... 2. SAYFADA
 

[PAGE]





 

[PAGE]





 

[PAGE]





 

[PAGE]




DEMOKRASİYE BALANS AYARI NASIL ÇEKİLMİŞTİ? 13 YIL ÖNCEKİ OLAYI HATIRLAMAK İÇİN TIKLAYIN...

[PAGE]

Yıl 1996, aylardan Şubat... İktidarda Refahyol Hükümeti vardı. Sincan'ın RP'li Belediye Başkanı Bekir Yıldız, ilçe meydanına Kudüs'teki Kubbetüs-Sahra Camii'ne benzeyen bir çadır kurdu. 1 Şubat gecesi de Belediye salonunda "Kudüs Gecesi" düzenledi.

Hizbullah ve İslami Cihad gibi radikal dinci örgütlerin liderlerinin posterleri salona asıldı. Sözde bir tiyatro gösterisi başladı ve köktendinci bir ayaklanma provası yapıldı. Bu sırada Bekir Yıldız kürsüye çıkıyor ve "Başörtüsü bizim için şeref sancağıdır. Biz kimliğimizi Kur'an'dan alırız"" diyordu.

Ardından İran'ın Ankara Büyükelçisi Muhammed Rıza Baghari kürsüye çıkıyor ve "Köktendinci, şeriatçı, Hizbullahçı insanlar en akil insanlardır. Zafer Müslümanlarındır" diye bağırıyordu. Ortalık karıştı.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir, 3 Şubat Pazartesi günü Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile görüştü. Asker ""Siyasal islamcı hareket azgınlaşmıştır. Sincan’a cevap verilmelidir" kararına vardı.

Hemen Etimesgut'taki Zırhlı Birlikler Tümen Komutanlığı'na bir emir yazıldı. 4 Şubat sabahı Sincanlılar palet gürültüsüyle uyandı. 15 tank ve 20 zırhlı kariyerden oluşan konvoy Sincan'ın ana caddesinde ilerliyordu… İlçe merkezindeki çadır ise kamuoyundan gelen tepki nedeniyle Bekir Yıldız tarafından kaldırılmıştı. Palet sesinin duyulduğu andan itibaren Ankara'da müthiş bir panik yaşandı. “Darbe mi oldu mu?’’ sorularının ardından Genelkurmay’dan "Motorlu yürüyüş tatbikatı yapılmıştır" açıklaması geldi. Çevik Bir işte o tarihe geçen "Demokrasiye balans ayarı yaptık" sözlerini bu oluy üzerine söylemişti.