BIST 10.337
DOLAR 32,25
EURO 34,68
ALTIN 2.396,27
HABER /  GÜNCEL

Cevap hakkına saygılıyız!

DEHAP'lı Aleddin Erdoğan ile ilgili ajanslardan bir haber düştü önümüze.. Biz de bu haberi manşetimize taşımıştık. Şimdi de Erdoğan'ın cevap hakkını yayınlıyoruz:

Abone ol

Mersin'deki Nevruz kutlamalarında Türk Bayrağı'na yapılan saygısızlığın ardından olayı araştırması için görevlendirilen DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Aleddin Erdoğan, hakkında çıkan iddiaların asılsız olduğunu bilertti. Aleddin Erdoğan'ın sitemize yazılı olarak yaptığı açıklaması şöyle

Sitenizin 28 Mart tarihinde servise koyduğu ve 29 Mart tarihinde yazılı ve görsel medyada kamuoyuna duyurulan “Bayrak soruşturması kurda emanet” başlıklı haber gerçek dışıdır.

Haberin birinci spotunda “Mersin’de araştırma yapan DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan’ın ‘Türk Bayrağını çiğneyerek çöpe attığı’ iddiasıyla Adana DGM’de yargılandığı ortaya çıktı”, ikinci spotunda ise “Erdoğan, Şartla Salıverme Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun’dan yararlanarak tahliye olduğu belirlendi” ifadeleri kullanılmıştır. Spotlarla öne çıkarılan ve haberin içeriğinde de kullanılan bu iki iddia da gerçeği yansıtmamaktadır.

Adana DGM’de yargılandığım doğrudur. Ancak iddianamede, Emniyet güçlerince, partide yapılan aramada Türk bayrağının çöp kutusunda bulunduğu belirtilmişse de, 09. 12. 1998 tarih, 1998/587 hazırlık, 1998/517 Esas No ve 1998/466 Nolu iddianamede, benimle ilgili iddia, Türk bayrağını tahkir etme gerekçesi, yayınınızın aksine sadece il başkanı olmam sıfatıyla, binadan sorumlu olduğum, dolayısıyla eylemden de sorumlu olacağım iddiasına dayanmaktadır. Hiçbir yasal düzenlemede böylesi bir sorumluluktan söz edilemez, zaten bu nedenle beraat etmiştim. Mahkeme heyetince bu durumdan dolayı bana yönelik bir suçlama olmamıştır. Dolayısıyla şahsıma yönelik bu iddianız tamamen gerçek dışıdır.

“Şartla Salıverme Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Kanun’dan yararlanarak 13 Nisan 1999 tarihinde tahliye edildiğim” iddianız da gerçek dışıdır. Söz konusu yasa 22 Aralık 2000 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Oysa ben bu yasanın yürürlüğe girmesinden yaklaşık 8 ay önce, sizin de haberinizde belirttiğiniz gibi 13 Nisan 1999 tarihinde tahliye olmuştum.

Kaldı ki, ben bu davadan 23 Ocak 2001 tarihinde, mahkeme heyetinin oybirliğiyle aldığı kararla beraat ettim. Adana Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin 1998/583 Esas No ve 2001/4 Sayılı Kararında “Sanık Aleddin Erdoğan’ın üzerine atılı Türk bayrağını tahkir etmek suçundan cezalandırılmasını gerektirecek nitelikte ve boyutta kanıtlar elde edilemediğinden, kanıt yetersizliğinden beraatine oybirliğiyle karar verilmiştir” denilmektedir.

Bu gerçeğe rağmen siteniz tarafından suçlu gibi gösterilerek kamuoyunda hedef haline getirildim ve kişilik haklarıma saldırıda bulunuldu.

Tüm bu gerçekler bir yana, haber hazırlanırken basın etiği de hiçe sayılmıştır. Gazeteciliğin en temel kurallarından olan “haberi kaynağına doğrulatma” ve “suçlanan kişinin de görüşüne başvurma” ilkesi çiğnenmiştir. Bu da haberde gerçeklerin kasıtlı olarak çarpıtıldığını göstermektedir.

Dava açma hakkım saklı kalmak üzere, bu tekzibimin abonelerinize iletilmesini istiyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Aleddin Erdoğan