BIST 10.056
DOLAR 32,30
EURO 34,85
ALTIN 2.423,78
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Cep telefonu devi Nokia satıldı

ABD'li yazılım devi Microsoft Nokia'nın cep telefonu birimini 7.2 milyar dolar karşılığında satın aldı.

Abone ol

İNTERNET HABERAkıllı cep telefonu devriyle eski gücünü kaybeden Nokia, 7.2 milyar dolar Microsoft'a satıldı.

Bugün açıklama yapan Microsoft, Nokia'nın cihazlar ve servisler birimini satın aldığını açıkladı. Toplamda 7.17 Milyar Dolar olan anlaşma sonucu Microsoft, Nokia'nın bu birimin tamamına sahip oldu.

Anlaşma sonucu Nokia'nın CEO'su Stephen Elop, Microsoft'ta çalışmaya başlayacak. Görevi ise Cihazlar ve Servislerden Sorumlu Başkan Yardımcısı olacak. Bu sayede 2010 yılında Microsoft'dan Nokia'ya transfer olan Elop, yuvaya geri dönmüş oluyor. Nokia'daki CEO koltuğuna ise geçici olarak Yönetim Kurulu Başkanı Risto Siilasmaa oturacak.

32.000 KİŞİ MİCROSOFT'A GEÇİYOR!

2014 yılının ilk çeyreğinde tamamlanması beklenen anlaşma ile Nokia'dan çalışan 32.000 kişi Microsoft'un personeli olacak ve orada çalışmaya başlayacak.

Yapılan anlaşma ile akıllı telefon pazarındaki elini kuvvetlendirmeyi hedefleyen Microsoft, Windows Phone işletim sistemi ile bu alanda gücünü artırmayı planlıyor. Microsoft tarafından geliştirilen ve geçen yıl pazara sunulan Windows Phone işletim sistemini destekleyen en önemli markalardan biri Nokia idi. Bu satın alma ile beraber Windows Phone alanındaki en güçlü üretici Microsoft olacak.

screen-shot-2013-09-03-at-12.15.45-pm.png
NOKİA'YI AKILLI TELEFONLAR BİTİRMİŞTİ

Nokia, Samsung ve Apple'la rekabet etmekte zorlanırken Microsoft'un cep telefonu pazarına girmekte geç kaldığı yorumları yapılıyordu.

Microsoft'un İcra Kurulu Başkanı Steve Ballmer anlaşmayla ilgili olarak "İki şirketin çalışanlarının, hissedarlarının ve müşterilerinin de kazançlı çıkacağı, geleceğe atılan cesur bir adım" dedi.

MİCROSOFT DA GEÇ KALDI

Anlaşmanın Nokia hissedarları ve düzenleyici kurumlar tarafından da onaylanması gerekiyor.

Teknoloji sektörünün en büyük isimlerinden biri olan Microsoft, tüketicilerin akıllı telefon ve tablet bilgisayarları geleneksel bilgisayarlara tercih etmeye başlaması üzerine zora girmişti.

Bazı uzmanlar, Microsoft'un hızla büyüyen mobil cihaz pazarına girmekte geç kaldığını belirtiyor. Şirketin geçen yıl piyasaya çıkardığı Surface tabletlerinin satışı görece yavaş kaldı.

Uzmanlar, şirketin şimdi kendini mobil telefon pazarında doğru konumlandırmak istediğine dikkat çekiyor.

NOKİA BİR DÖNEMİN YILDIZIYDI

Nokia bir dönem cep telefonu pazarının lideriydi. Ancak Nokia'nın cep telefonu satışları bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24 düştü.

Aynı dönem içinde Microsoft işletim sistemi olan Lumia modellerinin satışı arttı.