BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Cep sağlığa zararlı mı?

İngiliz hükümeti, cep telefonlarının insan sağlığını tehdit edip etmediği konusunda bilimsel araştırma yaptıracak.

Abone ol

İngiliz hükümeti, cep telefonlarının insan sağlığını tehdit edip etmediği konusundaki tartışmalara açıklık kazandırmak amacıyla kapsamlı bir bilimsel araştırma yapılmasına karar verdi. Hükümete bilimsel konularda danışmanlık yapan Profesör Lawrie Challis'in Sağlık Bakanlığına bu yönde tavsiyede bulunduğu, cep telefonlarının uzun vadede insan sağlığı üzerindeki muhtemel etkilerinin araştırılmasına karar verildiği bildirildi.

Özellikle 10 yıldan uzun bir süredir cep telefonu kullananların büyük tehdit altında olabileceğine dikkat çeken İngiliz bilim adamlarının bu amaçla kapsamlı bir araştırma başlatacağı ve bu araştırmada 200 binden fazla gönüllünün yer alacağı ifade edildi.

Bilim adamlarının, gönüllülerin sağlık bilgilerini en az 5 yıl boyunca takip edeceği, cep telefonu kullanımı ile kanser, alzheimer ve parkinson gibi hastalıklar arasındaki olası bağlantıyı araştıracağı kaydedildi. Challis, yaklaşık 3 milyon sterlinlik araştırma maliyetinin Sağlık Bakanlığı ve cep telefonu üreticileri tarafından karşılanabileceğini söyledi.

Cep telefonu kullanımının kısa vadede insan sağlığına zarar vermediğini daha önceki araştırmaların gösterdiğini ifade eden Challis, ancak cep telefonlarının uzun vadede insan sağlığını nasıl etkilediği konusunun araştırılması gerektiğini bildirdi. Avrupa'da yapılan ve 10 yılı aşkın bir süre cep telefonu kullanımının kafa tümörleri gelişimine neden olabileceğini gösteren araştırmaya değinen Challis, bu araştırmada örnek sayısının çok az olduğunu, durumun kapsamlı olarak araştırılması gerektiğini belirtti. Challis, "Cep telefonu insanlık için 21. yüzyılın sigarası olabilir" diye konuştu.