BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Cenaze töreninde bağlılık mesajları

Kuzey Kore'de Kim Jong-il için düzenlenen cenaze törenlerinin ikinci gününde devletin zirvesinden ve ordudan oğlu Kim Jong-il'e bağlılık mesajları dile getirildi.

Abone ol

Kuzey Kore'de Kim Jong-il için düzenlenen cenaz töreninin ikinci gününde binlerce sivil ve asker başkent Pyongyang'ın en büyük meydanında toplandı.

Devlet televizyonu büyük kalabalıkları ve meydanda hizada duran askerleri gösterdi.

Ülkenin resmi olarak ikinci lideri olan Kim Yong-nam, Kim jong-il'in yönetimi devraldığı düşünülen oğlu Kim Jong-un'un da izlediği bir konuşma yaptı.

Üç dakikalık saygı duruşunun ardından konuşan Kim Yong-nam, ''Yoldaş Kim Jong-il'in büyük kalbi durdu, böylesine beklenmedik ve erken gidişi partimiz ve devrim için en büyük ve tahayyül edilemez bir kayıptır'' dedi.

Kim Yong-nam, Kuzey Kore'nin matemini Kim Yong-un'un liderliğinde bin kat daha büyük bir kudret ve cesarete dönüştüreceğini de söyledi.

En üst düzey askeri yetkili olan Kim Jong-gak da kalabalığa seslenirken, ''halkın ordusunun Kim Jong-un'un liderliğinde hizmet edeceğini'' söyledi.

17 Aralık'ta geçirdiği kalp krizi sonucu 69 yaşında öldüğü duyurulan Kim Jong-il için ülke, o tarihten bu yana yasta. Yas uygulaması yarın cenaze töreninin son bölümünün tamamlanması ardından sona erecek.

Kim Jong-il'in naaşı geçen hafta başkentte katafalka konmuş ve binlerce kişi tarafından ziyaret edilmişti.

Yeni protokol düzeninin işareti mi?

Cenaze töreninin ülkenin gelecekteki yönetimine ilişkin ipuçları verdiği düşünülüyor.

İlk gün düzenlenen tören boyunca Kim'in halefi olarak seçtiği oğlu Kim Jong-un en önde yer aldı. Babasının tabutunu taşıyan aracın önünden yürüyen Kim, zaman zaman gözyaşlarını tutamadı.

Ülkenin yeni lideri olduğunun yakında ilan edilmesi beklenen Kim Jong-un'a en üst düzey parti yetkilileri ve silahlı kuvvetler komutanları eşlik etti.

Bunlar arasında geçiş sürecinde kilit bir rol oynaması beklenen eniştesi Çang Song-taek ile ordu komutanı Ri Yong-ho da yer alıyordu.

Kuzey Kore'de 'Sevgili lider' diye anılan Kim Jong-il'in diğer çocukları ise başsağlığı dileklerinin kabul edildiği hiçbir görüntüde yoktu.

Devlet televizyonu sunucusu Kim Jong-un'dan bahsederken art arda ''İşçi Partisi ve ordunun yüce lideri'' ünvanıyla hitap etti.

Kuzey Kore'nin önde gelen gazetelerinden Rodong Sinmun, Kim Jong-un'un İşçi Partisi'nin Merkez Komitesi başkanlığına getirildiğini duyurdu.

Bu, Kim Jong-un'un ülkenin en yüksek karar alma mekanizmasının başına geçmiş olduğu anlamına geliyor.

Kim Jong-il'in babası, Kim İl-sung için de 1994'te benzer bir cenaze töreni yapılmıştı.

Ülkeyi 17 yıl yöneten Kim'in dev bir tablosunu taşıyan bir limuzinin başını çektiği cenaze kortejinin Pyongyang'da üç saat süren yolculuğu da Kim İl-Sung için bir anıt mezara dönüştürülmüş olan Kumsusan Sarayı'nda son buldu.

Cenaze töreninin programı daha önceden açıklanmadı. Törende başkent Pyongyang'da görev yapan bazı yabancı diplomatlar yer alırken, ülke dışından temsilcilerin törene katılmadığı bildiriliyor.

Güney Kore'deki BBC Muhabiri Lucy Williamson, cenazenin yabancı heyetlere kapalı olmasının yeni düzen için hiyerarşinin henüz netleşmediği şeklinde yorumlanabileceğini söylüyor.