BIST 9.716
DOLAR 32,54
EURO 34,84
ALTIN 2.429,38
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Cemil Çiçek'ten komisyona acil çağrı!

Meclis Başkanı Cemil Çiçek parti liderleriyle yaptığı görüşmeler sonucu açıklama yaptı.

Abone ol

Meclis Başkanı Cemil Çiçek yeni anayasa çalışmaları kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Çiçek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu yarın toplantıya çağırarak "Komisyonun tatil yapması söz konusu olamaz" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmaları kapsamında AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Başbakanlık Resmi Konutu'nda basına kapalı gerçekleşen görüşme 1,5 saat sürdü.

Çiçek, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu su götürmez. Tüm kamuoyunun, vatandaşlarımızın arzusudur.

19 Ekim 2011'den beri çalışıyoruz. Hangi usulle çalışma yapacağımızı 15 madde ile komisyonun iç tüzüğünü hazırladık. Masa başında anayasa yapmanın demokratik olmadığı konusunda uzlaşıp çalışma başlattık. 30 Nisan'a kadar bugüne kadar yapılmayan bir çalışma yaptık.

Çalışmalarımızı 2012 sonuna kadar bitirmeyi hedeflemiştik. 450 gün içerisinde 177 maddenin müzakeresi yapıldı. Şu anda 48 madde üzerinde 4 siyasi partinin de muatabakatı var.

Dört partinin üzerinde hiç mutabakata varamadığı maddeler var. Dört partinin şerh koyduğu 17 madde var.

Şerhler başta olmak üzere her madde bir kez daha gözden geçirilmelidir. Herkes kendi kırmızı çizgisinde ısrar ederse bu uzlaşma olmaz. İşin özüne yoğunlaşarak biz bu süreci başarıyla sonuçlandırabiliriz. 450 günde, 451 saat tatmin edici bir çalışma değildir, daha yoğun çalışmalıyız.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu yarın saat 13.30'da tekrar toplantıya çağırıyorum. Bugün itibariyle bu çalışmaları daha yoğun şekilde yapmamız gerekiyor. Komisyonun tatil yapması söz konusu olamaz. Her parti 3 kişi ile temsil ediliyor, bir üyenin dahi katılması yeterli.

Seçimler önemli ama bu bizim çalışmamıza engel değil. Vatandaş çalıştığımızı görmeli. Herkes 'benim dediğim olacak' derse uzlaşma olmaz. Komisyonun ismi ise uzlaşma komisyonudur. Bu tabloyu dün ve bugün sayın genel başkanlara ifade ettim. Milletimizin beklediği sonucu ortaya koymak gerekiyor.

Yani her gün 1 saat zaman ayırarak anayasa gibi önemli bir sorunu sonlandıramayız. Bütün mazeretleri bir tarafa bırakın daha yoğun bir çalışmayla milletin ümidini boşa çıkarmamamız lazım."

Çiçek, yeni anayasa çalışmalarında gelinen noktayı iletmek üzere dün muhalefet liderleriyle görüşmüştü.