BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,64
ALTIN 2.409,13
HABER /  POLİTİKA

Cemil Çiçek Moldova'da

Moldova'ya resmi ziyaret gerçekleştiren TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Meclis Başkanı Igor Korman ile bir araya geldi.

Abone ol

Çiçek ve Korman, Moldova Parlamentosu rezidansında baş başa görüşmenin ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık ettiler ve basın açıklaması yaptılar.

Çiçek, TBMM'den Moldova'ya ilk ziyaretin gerçekleştiğini belirterek, kendisine gösterilen misafirperverliğe teşekkür etti.

HER ALANDA İLİŞKİLERMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ 

Moldova'nın Türkiye'nin dostu olduğunu ve komşu olarak mütalaa edildiğini dile getiren Çiçek, ilişkileri her alanda geliştirmek istediklerini söyledi. Çiçek, vize muafiyeti ve Serbest Ticaret Anlaşması'nın ilişkilerin geliştirilmesi açısından önemli adımlar olacağını kaydetti.

Moldova'nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve siyasi birliğini desteklediklerinin altını çizen Çiçek, "Gökoğuz yerini ve Gökoğuzlar'ı işbirliği için önemli faktör olarak görüyoruz. Gökoğuzların özerklik statüsünü aşındırmadan, Moldova'nın şerefli parçası olma noktasında sorunların ortadan kaldırılması yönündeki çalışma grubunun raporlarının hayata geçirilmesini arzu ediyoruz" dedi.

Korman, haziran ayında Türkiye ile Moldova arasındaki ilişkilerin 20. yılının kutlanacağını ifade ederek, ziyaretin iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi adına önemli olduğunu söyledi.

VİZE MUHAFİYETİ 1 HAZİRAN'DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK 

Moldova vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahate başladığını anlatan Korman, Türkiye ile Moldova arasındaki vize muafiyetinin de 1 Haziran'da yürürlüğe gireceğini belirtti.

Türk iş adamlarının Moldova'da önemli yatırımlarının olduğunu dile getiren Korman, ticaret hacminin de giderek arttığını kaydetti.

Gökoğuz Özerk Bölgesi'nin Türkiye-Moldova ilişkilerinde önemli bir köprü olduğunu dile getiren Korman, "Gökoğuz Özerk Bölgesi'ndeki insanların yaşamlarını daha huzurlu sürdürmesi adına komisyon kuruldu ve bu komisyon çalışmalarına devam etmektedir. Daha sonra da gerekli adımların atılmasına gayret göstereceğiz" diye konuştu.