BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Cemevleri ibadethane mi tartışması

Hükümetin Alevilerin sorunlarını çözmek için başlattığı Çalıştay'ın ilk gün tartışması: Cemevleri ibadethane mi değil mi?

Abone ol

Bazı Alevi örgütlerinin protesto edip katılmadığı Alevi Çalıştayı önemli tartışmalara sahne oluyor. Cemevlerinin ibadethane sayılıp sayılmayacağıyla ilgili ilk gün tartışmaları çözümün o kadar da kolay olmayacağının göstergesi.

Hükümetin Alevilerin sorunlarını çözmek için başlattığı son Alevi Çalıştayı’nın ilk gününde cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilip edilmeyeceği tartışıldı. Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan “Diyanet İşleri Başkanlığının cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilemeeyceği yönündeki açıklamasına, ''Başkan kendi fikrini söylemiş. Ama talihsiz bir beyan. Başkan kendisini hala şeyhülislam sanıyor. Osmanlı'nın yıkıldığının farkında değil. Diyanetin, kimsenin ibadetini tayin etme yetkisi yok'' yanıtı verdi.

Gazeteci-Yazar Ali Bulaç cemevlerinin statüsünün ne olacağı konusunda da problem çıktığını belirterek, ''Cemevlerinin Diyanete mi Kültür Bakanlığına mı bağlanacağına henüz karar verilmedi'' dedi.

Bazı katılımcıların cemevlerini inanç ve kültür merkezi olarak görmekten yana olduğunu, bazılarının ise ibadethane olarak tanınmasını istediğini anlatan Bulaç, ''Bir dinin içinde birden fazla mabet olmaz. İslam dininin mabedi mescittir. Mescit, sadece Sünnilerin ibadethane olarak kabul ettiği mekanlar değil, Şiilerin de Zeydilerin de ibadethane olarak kabul ettiği bir yerdir'' diye konuştu.

ÇALIŞTAY RAPORU ŞUBAT'TA
Faruk Çelik, Çalıştaylarla ilgili ön raporu Pazartesi günü Başbakan Erdoğan’a sunabileceğini ancak asıl raporu Şubat ayında tamamlamaya çalışacaklarını söyledi.