BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Memurlar için iki kritik karar

Anayasa Mahkemesi, binlerce kamu görevlisini yakından ilgilendiren iki kritik iptal davasını karara bağladı.

Abone ol

Memura bir iyi bir de kötü haber var. Memurlar toplu müracaat ve şikayet halinde maaş kesintisinden kurtuluyor ve disiplin affı için uygulanan tarih sınırlaması uygulanmaya devam edecek.

TOPLU ŞİKAYETTE MAAŞ KESİLMEYECEK

Başvurulardan ilki Bursa 1. İdare Mahkemesi tarafından yapıldı. Mahkeme, Devlet Memurları Kanunu’na 12 Eylül’den sonra eklenen, “toplu müracaat veya şikayet” eylemini gerçekleştiren memurların brüt aylığında 8’de 1 oranında kesinti yapılabileceğine ilişkin düzenlemenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Yüksek Mahkeme, bugünkü gündem toplantısında iptal istemini görüştü ve söz konusu hükmün Anayasa’ya aykırı bularak oy çokluğu ile iptal etti.

Mahkemenin iptal kararı vermesiyle, memurlar toplu müracaat veya şikayet halinde maaşlarında kesinti yapılacağı korkusundan kurtulacak.

DİSİPLİN CEZASI AFFI İÇİN TARİH SINIRLANDIRMASI

Mahkeme’nin gündemindeki ikinci başvuru ise Konya 1. İdare Mahkemesi tarafından yapıldı. Mahkeme, 22 Haziran 2006’da yürürlüğe giren, Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun’un 1. maddesinin birinci fıkrasında yer alan memur suçlarına ilişkin tarih sınırlamasının iptali ve yürürlüğün durdurulmasını istedi.

Anayasa Mahkemesi binlerce kamu görevlilerini yakından ilgilendiren iptal istemini de bugün görüştü. Mahkeme, tarih sınırlamasının Anayasa’ya aykırı olmadığını belirtti. Başvuruyu esastan görüşen Anayasa Mahkemesi, memurların disiplin suçlarından aldıkları cezaların af kapsamını ''23 Nisan 1999'' tarihiyle sınırlayan düzenlemenin iptal istemini oy birliğiyle reddetti.

Kanunda, disiplin affının, 23 Nisan 1999 ile 14 Şubat 2005 arasında verilen cezalar için söz konusu olduğu belirtiliyor.