BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA

Cemaatin oyu 3 partiye kaydı

Erdoğan ile Gülen'in iktitar kavgasında cemaate gönül verenlerin seçimlerde hangi partiye oy verecekleri merak konusu oldu.

Abone ol

AK Parti’nin anketlerinden Cemaat’e yakın oyların CHP, BBP ve Saadet Partisi’ne kaydığı ortaya çıktı.

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay imzalı haberde, cemaat üyelerinin yerel seçimde hangi partiye oy verebilecekleri yazıldı.

Yolsuzluk operasyonlarının oylarını etkilemediğini öne süren AKP, cemaat ile yaşanan gerilimin oylar üzerindeki etkisini araştırdı. Bunun için de, cemaate yakın olarak bilinen isimler üzerinde bir araştırma yapıldı. Ve önceki seçimlerde AKP’ye oy vermiş cemaat üyelerinin, 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde hangi partiye oy vermeyi planladıkları araştırıldı.

Yapılan çalışmalarda, gerilimin cemaat oyları üzerinde büyük bir etkisi olduğu görüldü. Cemaat üyelerinin ise, yerel seçimlerde oylarını CHP, BBP ve SP’ye vermeyi düşündüklerini ifade etmesi dikkat çekti. 

OY POTANSİYELİ YÜZDE 1.5-3 ARASINDA

Öte yandan, AKP daha önce yaptığı çalışmalarda cemaatin oy potansiyelinin yüzde 1.5-3 arasında düzeyinde olduğunu tespit etmişti. Ancak gelinin nokta da, çarpan etkisi ile bu oy oranın arttığı görüldü. AKP, ayda üç anket yaparak seçmen eğilimini ölçüyor.

CEMAATİN % 25'İ CHP'YE OY VERİR

Ülke TV’de ekrana gelen Arafta Sorular’ın bu haftaki konuğu Zaman Gazetesi Yazarı Etyen Mahçupyan oldu.

Esra Elönü’nün hazırlayıp sunduğu Arafta Sorular programına konuk olan Zaman Gazetesi Yazarı Etyen Mahçupyan, Fethullah Gülen’in yerel seçimlerde kullanılacak oylarla alakalı bir şey söylemediği takdirde, Cemaat’in %25’inin CHP’ye oy vereceğini belirtti.

Mahçupyan, "Cemaat ile CHP arasında bir yakınlaşma var. Bu yakınlaşmanın CHP tarafından siyasallaştırma potansiyeli var. Ama cemaat tarafından bu potansiyel kullanılacak mı kullanılmayacak mı bilmiyoruz. Hizmet Hareketi’nin tamamen serbest kalması durumunda, yani Fethullah Gülen bir şey demezse ancak %25’inin CHP’ye gideceğini düşünüyorum. Diğer %25’i yine AK Parti’ye gider, %25’i oy vermez, yani oylar dağılır" dedi.

"CEMAAT İÇİNDEKİLER, YARGI VE POLİS İÇİNDE KENDİNE SİYASİ BİR MİSYON BİÇİYOR"

Mahçupyan programda ayrıca, Cemaat’in yargı ve polis içerisinde yapılandığını vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu:

"Kimin üye kimin üye olmadığının belli olmadığını düşünürsek herhangi bir insanın cemaate yakın veya kendini içinde sunma şansını gözden kaçırmamak lazım. Böyle bir ortamda yargı ve polisin içinde bir yapılanmanın kendisine siyasi bir misyon biçerek davranmaya çalıştığını gözlemliyoruz. Bu tüm cemaati ne kadar tanımlar? Bu açık uçlu bir soru."