BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Cemaatin o belgeden haberi var

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2004 yılı MGK belgesiyle ilgili, "“Cemaatin ilk defa duyduğu bir şey...

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2004 yılı MGK belgesiyle ilgili, "“Cemaatin ilk defa duyduğu bir şey değil. Bu kararlar alınırken de cemaatin bundan bilgisi vardı" dedi.
BDP lideri Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’daki temasları kapsamında partisinin Diyarbakır il başkanlığını ziyaret etti. Ziyaret çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Demirtaş, dershanelerin kapatılma konusuyla başlayan AK Parti ve Gülen cemaati arasındaki tartışmalara değindi. Bir gazetecinin, Milli Güvenlik Kurulu’nun 2004 yılında Gülen cemaatiyle ilgili alınan kararlarının bir gazetede yayınlamasını sorması üzerine yanıt veren Demirtaş, Gülen cemaatinin bu karardan haberi olduğunu iddia etti. Demirtaş, “Cemaatin ilk defa duyduğu bir şey değil. Bu kararlar alınırken de cemaatin bundan bilgisi vardı. Şimdi tartışma derinleştiği için bu belgeler, aradan geçen bunca yıl sonra ilk defa deşifre ediliyor. Bu durum, cemaat ile AK Parti’nin çatışmasının derinleştiğinin göstergesidir. Cemaat, 2004 yılında MGK tarafından alınan o kararı biliyordu. Uygulanıp, uygulanmaması başka bir meseledir” dedi.

"ÖN SEÇİMDE SEÇİLENLER BİZİM ADAYLARIMIZ OLACAK"
Yerel seçimlerle ilgili BDP’nin çalışmalarını anlatan Demirtaş, önümüzdeki hafta adayların açıklanacağını belirtti. Demirtaş, “Önümüzdeki haftadan itibaren adaylarımızı açıklamaya başlayacağız. Bazı yerlerde ön seçimler yapıldı. Ön seçimde çıkan kararlarda halkın iradesine saygı duyacağız. Çok önemli bir tartışma söz konusu olmazsa, orada belirlenen adaylar bizim adaylarımızdır. Eğilim noktası yaptığımız yerlerde de çalışmalar bitti gibi” diye konuştu.

“ÇÖZÜM SÜRECİNDE MUHATABIMIZ HÜKÜMETTİR, CEMAAT DEĞİL”
Demirtaş, ’AK Parti ile Gülen cemaati arasında yaşanan tartışmalar çözüm sürecini etkiler mi’ şeklindeki soru üzerine ise, çözüm sürecinin muhatabının cemaat olmadığını kaydetti. Demirtaş, “Bizim muhatabımız hükümettir. Cemaat veya diğer cemaatler, barış sürecine katkı sunarsa, hepimizi memnun eder. Barışa katkı sunan herkes bu toplum için iyi bir şey yapmış olur. Ama bizim siyasi muhatabımız iktidardır. Barış sürecinin şu anki tıkanıklığının aşınması konusunda sorumluluk hükümettedir, cemaatte değildir. Bu çatışma, gerilim, barış sürecini etkilenmesi istenilmiyorsa hükümet somut adım atarak, süreci ilerletmesi lazım” ifadelerini kullandı.

ŞİVAN PERVER KONUSU
Kürt sanatçı Şivan Perver’in dün bir televizyonda yaptığı açıklamada, Diyarbakır’a gelişi sırasında BDP’lilerden sadece Leyla Zana’nın kendisini karşıladığı, diğer BDP’lilerin ise tepki gösterdiği tartışmalarına da değinen Demirtaş, Şivan Perver’e karşı bir tavırlarının olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Sanatçılar sanatıyla konuşursa kalıcı olurlar, siyasi siyasetiyle konuşursa başarılı olur. Herkes bulunduğu alanda en iyisini yapmaya çalışmalıdır. Biz, sanatını halk için yapan herkese saygılıyız. Sevgili Şivan Perver de dahil olmak üzere. Bizim yaptığımız siyasete karşıda, bırakalım siyasetçiler laf söylesin. Bunun dışında kendi sanatçı kimliğini, duruşunu zora sokacak açıklamalardan herkes uzak durmalı. Bizim Şivan Perver’e karşı bir tavrımız yoktur. Ama kendisi taktir etmelidir ki, buraya AK Parti’nin daveti üzere gelmiştir. BDP kitlesinin AK Parti’nin daveti üzerine gelmiş bir kişiyi büyük bir coşkuyla karşılamasını beklemek haksızlık olur. Bu kendisine yönelik bir tepkiden çok, şu an AK Parti’nin politikalarına yönelik bir tepkinin tezahürüdür. Eminim, kendisi bu yaklaşımdan dolayı doğru sonuçlar çıkar. BDP’nin kendisine yönelik bir tepkisi söz konusu değildir.”
(İHA)