BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 35,00
ALTIN 2.427,59
HABER /  GÜNCEL

Doğu Çin Denizi'nde savaş uçakları yakın takipte

Çin'in, Doğu Çin Denizi'nde tek taraflı ilan ettiği hava savunma sahasına giriş yapan ABD ve Japon uçaklarının, Çin hava kuvvetlerine bağlı jetler tarafından yakın takibe alındığı açıklandı. ABD, Japonya ve Güney Kore, Çin'in kararına meydan okuyor.

Abone ol

Çin, Doğu Çin Denizi'nde geçen hafta sonu ilan ettiği hava savunma alanından geçen Amerikan ve Japon uçaklarının Çin savaş uçakları tarafından yakın takibe alındığını bildirdi.

Büyük bir bölgeyi kaplayan hava savunma sahası, Japonya, Tayvan ve Güney Kore'nin hak iddia ettiği sular üzerinde yer alıyor.

Çin, savunma sahasından geçen bütün uçakların uçuş güzergahlarını ve kimliklerini önceden Çin'e bildirmesi gerektiğini ya da ''acil savunma önlemleriyle'' karşılaşacaklarını açıkladı.

Ancak Çin'in koyduğu yeni kurallara meydana okuyan ABD, Japonya ve Güney Kore yeni ilan edilen hava sahasını ihlal ettiklerini açıkladılar.

Çin, Doğu Çin Denizi sularını kapsayan sahayı Cumartesi günü ilan etmişti.

Bu bölge, Japonya'da Senkaku, Çin'de Diaoyu adıyla bilinen ve iki ülke arasında gerginlik kaynağı olan adaları da kapsıyor.

Japonya'nın denetimi altındaki bu adalarda Tayvan da hak iddia ediyor.

Bölgede ayrıca Güney Kore'nin hak iddia ettiği batık bir kayalık alan da bulunuyor.

Çin, bölgeye giren uçakların kurallara uyması, uçuş planı ve milliyet bildiriminde bulunmaları gerektiğinde ısrar ediyor.

Çin'in aldığı kararı "bölgede statükoyu değiştirmek için yapılan istikrarsızlık yaratıcı girişim" olarak değerlendiren ABD, Salı günü Doğu Çin Denizi üzerinde iki .