BIST 9.727
DOLAR 32,51
EURO 34,77
ALTIN 2.424,73
HABER /  MEDYA

Cemaatin 2015 planları neler?

Gazeteci Ruşen Çakır, 2015 yılında geride bıraktığı yıldan daha sert iktidar savaşlarının yaşanacağını yazdı.

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Ruşen Çakır, bugünkü yazısında "2015'te daha sert iktidar savaşlarına hazır olun" diyor.

12 yıllık AK Parti döneminde yaşanan iktidar mücadelelerini anlattıktan yazar, 2015 yılına dair olası iktidar savaşlarını kaleme aldı. İşte o yazıdan bir bölüm:

YENİ İTTİFAK BEKLENTİLERİ

Gelinen noktada AKP hükümeti ile KSH'nin iktidar mücadelesinde baş başa kalmaları, haziran ayındaki genel seçimlere kadar çözüm sürecinde ciddi adımlar atılma vaadini inanılır kılıyor.
Yine de 2015'te işlerin çok kolay olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira:

-Yakın bir zamana kadar sistemin en fazla dışladığı iki kesimin, İslamcılar ile Kürtlerin iktidar paylaşımında baş başa kalmaları, Türkiye için gerçekten olağanüstü bir durum. İçeride ve dışarıda, bu alışılmadık durumu sabote etmek isteyecek birçok odak ortaya çıkacaktır.

-AKP ile KSH arasında çok köklü ve derin mesafeler, karşılıklı güvensizlik vs. söz konusu. Normal şartlarda iktidar paylaşımının bunları azaltması beklenir, fakat Cemaat-AKP ittifakının akıbetine baktığımızda, bunun tam tersinin de olabildiğini, iktidardan daha fazla pay alma hırsının müttefikleri birbirlerine düşiirebildiğini görüyoruz.

-Gülen Cemaati, iktidar ilişkileri üçgenine tekrar dahil olmak arzusunda, fakat tek başına bunu yapabilmesi mümkün değil. Ne var ki AKP ile yeniden ittifak kurma veya KSH ile yakınlaşma hiç mümkün gözükmüyor.

Bu nedenle kendilerini dışlanmış hisseden kesimlerle, Erdoğan karşıtlığı ve demokrasi, temel hak ve özgürlükler, hukuk devleti savunusu temelinde yeni ve daha geniş bir cephe inşa etmek istiyor.
Toparlayacak olursak, 2014'ten bile daha sert iktidar savaşlarının yaşanacağı zor bir yıl bizleri bekliyor. Safların daha da altüst olacağı, kimin kiminle, nasıl ve neden bir araya geldiğini anlamanın iyice zorlaşacağı, hatta anlamaya çalışmanın bile anlamının olmayacağı bir yıl...
Her şeye rağmen 2015'in özgürlük, barış ve mutluluk getirmesini dilemeyi ihmal etmeyelim.