BIST 9.916
DOLAR 32,42
EURO 34,83
ALTIN 2.432,05
HABER /  MEDYA

Cemaat savaşının sonucunu açıkladı

Dershane dönüşümüyle patlak veren hükümet-cemaat savaşını kim kazanır? Gazeteci Ruşen Çakır bu soruya cevap verdi.

Abone ol

Vatan gazetesi yazarı Ruşen Çakır'a göre iktidar-cemaat savaşının galibi kesinlikle olmayacak. 

Dershane dönüşümü 2015'e ertelense de taraflar arasındaki gerilim devam ediyor. Yaşanan sert kavganın nereye varacağı merak konusu oldu. Hal böyle olunca savaşı "meydan muharebesini kim kazanır?" sorusu gündemin ilk sırasına oturdu.

İşte bu soruya yanıt arayan Ruşen Çakır, Türkiye’de İslamcı düşünceyi ve İslami hareketliliği en iyi bilen isim olan Prof. İsmail Kara’nın dün Yeni Şafak'ta yer alan mülakattaki sözlerini bugün köşesine taşıdı.

TECRÜBE HAVUZLARI VE HAFIZALARI SİYASİ PARTİLERDEN DAHA KUVVETLİ

Yazar, hükümetin bu savaştan kola kolay galip ayrılamayacağını Kara'nın şu sözlerine dayanarak dile getirdi:

"Tarikat ve cemaatlerin kriz anlarında devreye soktukları tecrübe havuzları ve hafızaları siyasi partilerden daha kuvvetli ve daha uzun tarihlidir. Daha zengin ve daha imkânlıdır. Uzun ömürlü, değişerek devam etmeye hazırlıklı, dönüşmeye mütehammil olmaları da belki bununla alakalı. Siyaset alanı pratik ve pragmatiktir derler, bu doğru. Cemaatlerin bu taraflarının gelişkin olmadığını kim söylemiş!”

SAVAŞIN GALİBİ OLMAZ

Kara'nın görüşlerine katıldığını yazan Ruşen Çakır, savaşa tutuşan tarafları tahlil ederek yazısını böyle tamamladı:

"Prof. Kara’ya katılıyorum: Cemaatlerin, özel olarak da Gülen hareketinin en büyük avantajı, çok geniş, deneyimli, etkili bir sosyal tabana sahip olması ve farklı alanlarda faaliyet yürütmesine ek olarak son derece zengin bir siyasi tecrübeye de sahip olmasıdır. Buna karşılık siyasi açıdan çok güçlü olan AKP’nin sosyal düzlemde cemaat ile rekabet edebilmesinin pek mümkün olamadığını gözlemliyoruz. Dershanelere yönelik projeyi de bu bağlamda, yani bükülemeyen bileği kırma girişimi olarak değerlendirebiliriz.

Bu yazıyı da hiç çekinmeden “bu savaşın galibi olmaz” diye bitirmekte herhangi bir sakınca yok."

Ruşen Çakır tüm yazıları