BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,76
ALTIN 2.489,15
HABER /  GÜNCEL

Cemaat artık 'Kırmızı Kitap'ta

MGK’da karar çıktı; Cemaat, devletin en gizli yeri olan Kırmızı Kitap'a resmen girdi! 'Paralel yapılanma' sıfatıyla Kırmızı Kitap'a giren Cemaat, 'bir tehdit unsuru' olatak belgelerde yer aldı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan 2014’ün son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, Cemaat ve lideri Fethullah Gülen, 'devletin en gizli yeri' olarak bilinen 'Kırmızı Kitap'a girdi. 

Sabah gazetesinin bugün manşetten yayımladığı "Ve Paralel Yapı Kırmızı Kitap’ta" başlıklı habere göre, 'cemaat' bir tehdit unsuru olarak Kırmızı Kitap'ta yer aldı. 

2014'ÜN SON MGK TOPLANTISI 6,5 SAAT SÜRDÜ

6.5 saat süren MGK toplantısında, “paralel yapılanmalar” olarak nitelendirilen Cemaat'in ve “illegal oluşumlar”ın Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ne (MGSB) girmesi konusunda hükümete tavsiyede bulunulması kararı alındı.

mgk.20150102100745.jpg

Sabah'ın 'Üst düzey kaynak'lar olarak kaynak gösterdiği Yahya Bostan imzalı haberinde, “Milli Güvenlik Kurulu (MGK) 'Cemaat yapılanması'nın bir tehdit olarak Kırmızı Kitap'a yazılması sürecini tamamladı. Önceki MGK toplantısında alınan tavsiye kararı Bakanlar Kurulu tarafından onaylandıktan sonra tekrar Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderildi. Paralel Devlet Yapılanması'nın resmi adı Milli Güvenlik Siyaset Belgesi olan Kırmızı Kitap'a bir tehdit unsuru olarak girmesini öngören karar, MGK Genel Sekreteri Seyfullah Hacımüftüoğlu tarafından Kırmızı Kitap'a işlendi. Böylece, Paralel Devlet Yapılanması olarak bilinen Gülen hareketi Kırmızı Kitap'a girerek resmen ulusal güvenliğe yönelik bir tehdit olarak kabul edildi” denildi.

Habere göre, 'Cemaat yapılanması'nın Kırmızı Kitap'ta nasıl tarif edildiğine ilişkin herhangi bir açıklama yok. Fakat güvenlikle ilgili yazışmalarda, "Paralel Devlet Yapılanması" olarak nitelendirilen Cemaat, PDY/PÖ (Pensilvanya Örgütü) olarak kodlanmış...

BELGE NİSAN AYINDA TÜMDEN YENİLENECEK

Yeni tehdit tanımlarının da yer verileceği belge nisan ayında tümden yenilenecek. Belge, 5 yılda bir yenileniyor. Taslak çalışmalar bittikten sonra son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek.

fethullah-gulen.20150102101352.jpg

YENİ SİYASET BELGESİNDE 'CEMAAT'İN TARİFİ NASIL YAPILACAK?

Yeni Siyaset Belgesi’nde 'paralel yapı' olarak geçen 'Cemaat'in tarifi, “Milli iradenin tecellisini engelleyecek her türlü faaliyet” olarak yer alacak.

Habertürk'ün 'bir yetkili'den aldığını kaydettiği tarif tanımına göre; “Bu tanımla, milli irade üzerindeki her türlü vesayet girişimini, devlet gücünü kullanan illegal oluşumlar kastediliyor. Gücünü millet iradesinden, kanunlardan almayan her türlü oluşum bu kapsamda değerlendirilebilir. Yargıç, savcı, asker ya da polis kim olursa olsun, her türlü darbe girişimini tehdit olarak sayılıyor”

HENÜZ NİHAİ KARAR YOK

Habere göre, henüz nihai karar yok. Belge Nisan ayında tümden yenilenecek ve son olarak 5 yıl önce 42’den 23’e düşürülen sayfa sayısı daha da  azaltılacak; belge daha sade hale getirilecek. Halen, MGK’da ana başlıkları ve çerçevesi çizilen belgenin içi dolduruluyor.