BIST 10.320
DOLAR 32,28
EURO 35,14
ALTIN 2.466,49
HABER /  DÜNYA

Çelik, gündeme ilişkin soruları cevapladı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, yeryüzünde istihbaratla, olabilecek terör olaylarını sıfıra indirmiş bir ülke bulunmadığını ...

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, yeryüzünde istihbaratla, olabilecek terör olaylarını sıfıra indirmiş bir ülke bulunmadığını belirterek, güvenlik güçlerini zaafa uğratacak şekilde haksızlık yapılmaması gerektiğini söyledi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, gazete, televizyon ve ajansların Ankara haber müdürleriyle PTT sosyal tesislerinde sohbet toplantısı yaptı. Gündeme ilişkin soruları cevaplayan Çelik, İçişleri Bakanlığı’nın kılık kıyafetle ilgili yaz genelgesinde başörtüsü yasağına vurgu yapıldığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine İçişleri Bakanlığı’nın bu mahiyette bir genelgesi olmadığını vurguladı. Çelik, "İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi iki satırdan ibarettir. Diyor ki yaz kıyafeti uygulaması şu tarihte başlayacaktır, şu tarihte bitecektir. Tamamen iki satırdır. Bir ilimizde bu genelgeye binaen iç genelge hazırlanırken bakmışlar, o metinlerin üç aşağı beş yukarı aynısını yazıp alt birimlere göndermişler. Bu da gazetelere konu oldu. Biz Türkiye’nin 10 yıl, 20 yıl, 30 yıl önceki alışkanlıklarını sürdüremeyiz. Daha özgürlükçü olmalıyız. Bu konuda yasaklayıcı, insanlarını şekline şemaline yön verici olmamalıyız. Bu konuda daha rahat olmak durumundayız. İşin özü bu" diye konuştu.
Çelik, Reyhanlı’daki olayın istihbarattan kaynaklı sıkıntıların giderilemediği yorumlarına neden olduğunun hatırlatılması ve ’Yeni bir yapılanmaya ihtiyaç var mı?’ sorusunun yöneltilmesi üzerine dünyanın en büyük istihbarat örgütünün ABD’nin CIA örgütü olduğunu ama Amerika’da bile bir çok insanın canını alan terör saldırıları olabildiğini ifade etti. Çelik şunları kaydetti: "Kendi güvenlik güçlerimizi zaafa uğratacak, onlarda moral bozukluğuna yol açacak şekilde haksızlık da yapmayalım. Olup bitenleri görmemezlikten gelmeyelim demiyorum. Ama bugüne kadar bizim bildiğimiz, belki basına yansımayan onlarca bombalı eylem hazırlığı yapan grup yakalandı. Veya intihar eylemcileri üzerlerinde bombalarla birlikte yakalanmışlar ve etkisiz hale getirilmişlerdir. Ama bunlar çoğu zaman kamuoyuyla paylaşılmamıştır. İstihbaratla olabilecek terör saldırılarını yeryüzünde sıfıra indirmiş bir ülke yoktur. Ben bu olup bitenlere mazeret kılıfları ayarlamak için söylemiyorum. Tabi ki Reyhanlı’daki hadise çok büyük bir hadisedir, sonuçları çok vahim olmuştur. Cumhuriyet döneminin belki en büyük terör saldırısıdır. Ne gerekiyorsa bunlar yapılmalıdır ama tek başına istihbaratla, istihbarat saat gibi işlerse bile yüzde yüz saldırılar önlenir diye bir kural yoktur. Tabi ki her hadiseden ders çıkarmamız gerekiyor. Bu musibetten de bir ders çıkarmamız gerekiyor. Daha başka canların yanmaması için emniyet istihbaratın da, MİT’in de, jandarmanın da, devletin diğer birimlerinin de bu konuda çok daha özenli, çok daha teyakkuz halinde olması gerektiği anlaşılıyor."
Meclis’te görüşmeleri süren alkollü içkilerle ilgili düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Çelik, bununla ilgili farklı yorumlar bulunduğuna işaret etti. Çelik, "Bunu baştan sonra okumuş bir kişi olarak söylüyorum. Alkollü içki üretiminde hiçbir sınırlama yoktur. Bunun satışında bir yasaklama söz konusu değildir. Tüketiminde bir problem söz konusu değildir. Yapılan düzenlemenin özü, esası şudur. Alkollü içki tüketmeyi teşvik etmeyelim, bunu özendirmeyelim, reklamını yapmayalım, bunu promosyon ve kampanya konusu haline getirmeyelim. Hiç kimsenin hayat tarzına müdahale etmek gibi bir niyetimiz de, bir tavrımı da, bir fiilimiz de yok. İnsanlar ne içerse onu içer, ne giyerse onu giyer, nasıl görünmek istiyorsa öyle görünür. Laikliğin de özü budur. Sayın Cumhurbaşkanı içki içmez ama Cumhurbaşkanı derse benim içki içmediğim bir ülkede kimse içmesin, bu laikliğe aykırı olur. Ama kendi hayat tarzının böyle olması kimseyi ilgilendirmez. Laiklikte içene de, içmeyene de saygı vardır" ifadelerini kullandı.
Çelik, yeni Anayasa teklifi Meclis’e geldiğinde AK Parti’den fire olma ihtimalinin sorulması üzerine, AK Parti’de fire olmayacağı yönünde bir iddialarının bulunmadığını vurguladı. Çelik, "Öyle bir iddiamız yok. Gizli oylamanın olduğu her yerde fire olabilir. Oy vermeye girdiğinde kendi vicdanıyla başbaşadır" dedi.
Çelik, alkollü içkilerle ilgili düzenlemede özel aracın direksiyonunda sigara içmenin yasaklanmasına yönelik eleştiriler yapıldığının hatırlatılması üzerine,
"Siz eşinizle arabaya bindiniz, eşiniz keyifle sigarasını içti, dumanını üfürdü, ona serbest. Ama sen bin elinle sigara içeceksin. Telefonla konuşmak da yasak. Ben hem sigaramı tüttüreyim, hem telefonumla konuşayım, hem araba kullanayım. Böyle bir şey yok. Yeryüzünde böyle bir özel hayat alanı yok" değerlendirmesini yaptı.
Çözüm süreciyle ilgili yasal adımlar atılıp atılmayacüağı sorusu üzerine Çelik, AK Parti’nin topluma bir sözü olduğunu hatırlatarak, ’Hedef 2023’ diye bir seçim beyannameleri bulunduğunu, burada birinci başlığın ileri demokrasi olduğunu söyledi. Çelik, "Birileri bizim ileri demokrasimizi beğenmeyebilir ama biz bunları yapmak zorundayız ve yapacağız. Ama bir kısmı iki ay sonra, bir kısmı 6 ay sonra, bir kısmı 1 yıl sonra olur. Türkiye geri dönülemez bir sürece girmiştir. İnsan hakları, düşünce özgürlüğü, düşünceyi ifade etme özgürlüğü ve hukuk devleti açısından hangi türlü engellerle karşı karşıyaysa bunları ortadan kaldırmayı biz misyon edinmiş bir iktidarız. Çok güzel şeyler olmaya devam edecek" şeklinde konuştu.
Eski OHAL Valisi Hayri Kozakçıoğlu’nun intiharıyla ilgili düşüncelerini de aktaran Çelik, "Geçmişte bir dönem Parlamento’da birlikte görev yaptığım Hayri Kozakçıoğlu’nun vefatına çok üzüldüm. Mekanı cennet olsun. Keşke böyle bir akıbet olmasaydı" dedi.
(İHA)