BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çek lider Havel'e veda zamanı

Çekoslovakya'da komünizmin sonunu getiren Kadife Devrim'in öncülerinden eski Çek cumhurbaşkanı Vaclav Havel için bugün Prag'da cenaze töreni düzenleniyor. Törene aralarında çok sayıda dünya liderinin de olduğu binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Abone ol

Binlerce Çek, dünyanın önde gelen siyasetçilerinin de katıldığı bir törenle hafta sonunda ölen eski Cumhurbaşkanı Vaclav Havel'e son görevlerini yapmaya hazırlanıyor.

Pazar günü 75 yaşında yaşama veda eden Havel, sadece siyasette değil, edebiyatçı ve oyun yazarı olarak da iz bırakan, saygın bir isimdi.

Muhalif eylemci kimliğiyle sivrilen Havel, 1989 yılında Çekoslovakya'da komünizmin sonunu getiren Kadife Devrim'e önayak olmuştu.

Ardından ülkenin cumhurbaşkanı olan ve demokratikleşme sürecini yöneten Havel, serbest piyasa ekonomisine geçiş dönemine ve 1993'te Çek-Slovak uluslarının yollarını ayırdığı "Kadife Boşanma" sürecine nezaret etti.

Havel, uzun süredir hastalıkla mücadele ediyordu.

Havel için üç gün yas ilan eden Çek Cumhuriyeti'ne ek olarak Slovakya da bugün ulusal yas ilan etti.

Liderler geçidi

Prag'da düzenlenen cenaze törenine aralarında Fransa ve Almanya Cumhurbaşkanları ile İngiltere Başbakanı David Cameron'ın da olduğu çok sayıda dünya lideri katılacak.

Havel gibi direniş saflarından başkanlığa uzanan eski Polonya lideri Lech Walesa ile Avusturya, Estonya, Finlandiya, Gürcistan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Slovenya liderleri de törende hazır bulunacak.

ABD'yi ise eski ABD Başkanı Bill Clinton ile eşi ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Prag doğumlu olan eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright temsil ediyor.

Albright ile bölgenin en eski aristokrat ailelerinden birinden gelen Çek dışişleri bakanı Karel Schwarzenberg törende birer konuşma yapacaklar.

Çekoslovakya'nın son, Çek Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı olan Havel cenazesi için ülkede 'devlet töreni' düzenlenen ilk yetkili.

Prag'ın merkezindeki St Vitus Katedrali'nde yapılacak ayini Prag başpiskoposu yönetecek. Halkın töreni izleyebilmesi için cumhurbaşkanlığı makamı olan Prag Kalesi önüne ve Hradcany Meydanı'na ekranlar kuruldu.

TSİ 12.30'da başlayacak tören sırasında ülkede kilise çanları 3 dakika süreyle çalınacak, Prag Kalesi'nden 21 pare top atılacak, bir dakika saygı duruşu yapılacak.

Havel'in cenazesi Prag kalesinin 500 yıllık Vladislav Salonu'nda katafalka konmuştu. Bu süre içinde onbinlerce liderin Havel'i selamlamak için sarayı ziyaret ettiği açıklandı.

Salonun ortasında bırakılan çiçeklerden bir halı oluşurken, kalenin önünde de binlerce mum yakıldı.

Çarşamba günü cenazenin kortej eşliğinde Prag'a getirilişinde olduğu gibi, binlerce Çek vatandaşının bugün yine sokaklarda olması bekleniyor.

Tören ardından, Havel'in cenazesi ailesinin isteği üzerine yakılacak.