BIST 10.163
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.400,70
HABER /  GÜNCEL

Çek Cumhuriyeti'nde solcu lider göreve başladı

Çek Cumhuriyeti'nde solcu lider Milos Zeman, yemin ederek Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu.

Abone ol

Çek Cumhuriyeti'nde doğrudan halk oyu ile seçilen ilk Cumhurbaşkanı Milos Zeman, yemin ederek görevine başladı.

AP, Zeman'ın metindeki imla hatası nedeniyle, yeminin altına iki kez imza atmak zorunda kaldığını belirtti.

Zeman'a koltuğu devreden muhafazakâr Vaclav Klaus, pazartesi günü parlamentonun üst kanadı tarafından "vatana ihanet" ile suçlanmıştı.

Klaus, Avrupa Birliği politikalarına karşı söylemiyle tanınıyor. 2004'te AB üyesi olan ülkenin Euro Bölgesi'ne katılmasını engellediği için bir kesimin desteğini alan Klaus, yolsuzluklarla ilgili adli soruşturmalara müdahale ettiği gerekçesiyle ağır eleştirilere uğramıştı.

1993'te Çekoslovakya'nın gönüllü bölünmesiyle kurulan Çek Cumhuriyeti'nde Cumhurbaşkanı ülkeyi temsil ediyor; Başbakanlığa, merkez bankasına ve yüksek mahkemeye atama yapıyor.

galip gelen Zeman, yemin töreni sırasında bazı medya kuruluşlarını "beyin yıkamakla ve kamuoyunu manipüle etmekle" suçladı.

68 yaşındaki ekonomi uzmanı, Prag Kalesi'nde düzenlenen törende, "Cumhurbaşkanlığının diyalog makamı olacağını" dile getirdi ve yolsuzlukla mücadeleye öncelik vereceğini söyledi: "Karşı karşıya olduğumuz en büyük tehlikelerden biri, Çek toplumunun bağrına çöken mafya babalarıdır. Bunlar kan emiyor ve hiçbir katma değer sağlamıyorlar."

Sosyal demokrat Zeman, 1998-2002 döneminde Başbakan olarak büyük bankaları özelleştirmiş ve ülkeyi yabancı yatırımlar için cazip hale getirmişti.

Zeman'ı eleştirenler ise onun eski komünist yetkililerle ve Rus iş dünyasıyla yakın ilişkilerine işaret ediyor.

Çekler, oyun yazarı Vaclav Havel'in öncülük ettiği hareket ile birlikte 1989'da komünist partinin idaresine son vermişti.

İlk Çek Cumhurbaşkanları olan Havel ve Klaus, parlamentodaki oylamalarla seçilmişti.