BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.493,37
HABER /  GÜNCEL

Cazgırlara hodri meydan!

Yağlı güreşlerin vazgeçilmezi olan cazgırlar, mesleğe devam edebilmeleri için sözlü ve yazılı sınava girecek

Abone ol

Er meydanlarının renkli simaları olan cazgırlara sertifika zorunluluğu geliyor. Antalya'da, 22-26 Şubat arasında yapılacak olan Yağlı Güreş Kurultayı'nda, cazgırlık yapmak isteyenler sözlü ve yazılı sınava tabi tutulacak.

Amaç, iyi yapanla kötü yapanı ayırmak, cazgırlar arasında rekabet oluşturmak, siyasi içerikli ya da insan onurunu rencide edici manilerin söylenmesini engellemek.

Konuyla ilgili açıklama, Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Yürütme Kurulu Başkanı Yaşar Kale'den geldi.Cazgırlığın belli bir standarda oturtulması gerektiğini belirterek, açacakları kurslarda bu mesleğe gönül vermiş kişileri eğiteceklerini söyleyen Kale'nin dile getirdiği kriterler şöyle:

— Güreş sahalarında siyasi içerikli ya da insan onurunu rencide edici manilerin söylenmesini engelleyeceğiz.

— Cazgırlık babadan oğula geçen bir meslek olmaktan çıkarılacak, başarılı olanlar bu mesleğe devam edebilecek.

— Antalya'daki kurultayda gerçekleştirecek sınavlarda, cazgırların ses tonuna, söyledikleri manilere, güreş meydanlarında sporseverlerin nabzını tutup, tutamayacaklarına dikkat edeceğiz.

— Sınavda başarılı olanlar için sınıflandırma getireceğiz. Cazgırlar 1., 2., 3. sınıf gibi kategorilere ayrılacak.

— Cazgırlar istediği her organizasyona katılamayacak. Kırkpınar, Elmalı gibi büyük yağlı güreş organizasyonlarında ya da Avrupa'da yapılan tanıtımlarda bizim seçtiğimiz cazgırlar görev yapabilecek. Yurt dışına gidecek cazgırları belirlerken yabancı dil bilenlere öncelik verilecek.

— İşi iyi yapanla kötü yapanı birbirinden ayırmamız lazım. Sporcular kendi aralarında rekabet içerisindeyse cazgırlar arasında da rekabet olmalıdır.

— Başta Kırkpınar olmak üzere, büyük turnuvalarda bazı cazgırların, siyasetçilerin veya üst düzey yöneticilerin önünü keserek 'bahşiş' vermeye zorladığına sıklıkla tanık oluyoruz. Bunu ciddi bir problem ve bu tür çirkin görüntülerin oluşmasına yol açan davranışların önüne geçilecek.

— Sorunlardan biri de, cazgırların sürekli olarak samimi oldukları sporcuları öven maniler söylemesi. Bunun da engellenmesi gerekiyor. Antalya'da yapacağımız kurultayda daha iyi spor organizasyonunu nasıl yapabileceğimizi belirleyeceğiz.

'BAŞ PEHLİVANLIK' 45 DAKİKA OLSUN
Öte yandan, yağlı güreşlerde ''baş pehlivanlık'' güreş süresinin 35 dakika olduğuna dikkati çeken Kale, bu sürenin yeterli olmadığını, süreyi 45 dakikaya çıkarmayı planladıklarını bildirdi.

Kale ayrıca, baş pehlivanlıkta 15 dakika olan puanlama süresini ise 10 dakikaya düşürmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Kurultayda, yağlı güreş yürütme kurulu, merkez hakem kurulu, cazgır ve davulcular, güreş yaptıran belediye başkanları, muhtarlar ve organizatörlerin sorunları ile teklifleri görüşülecek.