BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,75
ALTIN 2.419,96
HABER /  GÜNCEL

Çavuşoğlu: Pompeo ile Münbiç'in yol haritasını konuştuk

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington ziyaretinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüştü. Görüşmede ağırlıklı olarak Münbiç ile ilgili yol haritasının ele alındığı bildirildi. Çavuşoğlu ile Pompeo arasında yapılan görüşmede, Menbiç konusundaki yol haritasının onaylandığı aktarıldı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasıdaki kritik görüşme sona erdi. Çavuşoğlu, Pompeo ile görüşmenin çok başarılı geçtiğini ifade ederken, Suriye'de terör örgütü YPG konusunda ilerlemenin sağlanacağını ifade etti. Türkiye ve ABD'nin Menbiç planına göre, kentteki terör örgütü YPG'nin 30 gün içinde Menbiç'ten çekilmesi öngörülüyor.

Görüşme sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sosyal medya hesabı üzerinden "Pompeo ile görüşmemizde, #Türkiye-#ABD ikili ilişkilerini, Münbiç Yol Haritası dahil Suriye meselesini ve diğer bölgesel konuları ele aldık" mesajını paylaştı.

"ÇOK BAŞARILI GEÇTİ": Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmeyle ilgili değerlendirmesinde de görüşmenin çok başarılı geçtiğini ifade ederken, "Pompeo ile görüşme başarılı geçti. Pompeo ile görüşme sonrası Suriye'de YPG konusunda somut sonuç bekliyorum" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki ülke arasında Münbiç konusunda varılacak bir mutabakatın bugünkü görüşmenin olumlu sonuçlanması halinde uygulamaya geçeceğini açıklamış ve bunun iki ülke arasında bir dönüm noktası olabileceğini belirtmişti.

GÖRÜŞME 1 SAAT SÜRDÜ: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo arasında ABD Dışişleri Bakanlığında gerçekleşen görüşmenin sona erdiği bildirildi.  Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Çavuşoğlu ile Pompeo arasındaki görüşme 1 saat sürdü.

MÜNBİÇ VE FETÖ: Görüşmede ağırlıklı olarak Münbiç ile ilgili yol haritasının ele alındığı bildirildi. İki bakan arasındaki görüşmede ayrıca Fetullah Gülen'in iadesine yönelik sürecin gündeme geldiği belirtildi.

DIŞİŞLERİ DUYURDU: 'MENBİÇ'TE YOL HARİTASI ONAYLANDI'

Dışişleri Bakanlığı'ndan görüşmeye ilişkin bu açıklama yapıldı: 

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Sayın Mike Pompeo 4 Haziran 2018 tarihinde Vaşington’da bir görüşme gerçekleştirmiştir. İki Bakan Türkiye ve ABD’nin karşılıklı kaygılarını müttefik ortaklık ruhu içinde ele alma yönündeki taahhütlerinin sürdüğünü teyid etmiştir. Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Pompeo ikili ve bölgesel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunmuş, terörün her şekli ve tezahürüne karşı mücadele etme konusundaki ortak kararlılıklarını yeniden vurgulamıştır.

İki Bakan, Suriye konulu Ortak Çalışma Grubunun, Münbiç’te güvenlik ve istikrarın sağlanması için adımların atılmasını da içerecek şekilde, Suriye’de ortak çıkarları ilgilendiren konularda ikili işbirliğimizin geleceğine ilişkin tavsiyelerini değerlendirmiştir. İki Bakan, bu amaç doğrultusunda bir yol haritasını onaylamış ve sahadaki gelişmelerin yakından takip edilmesine ilişkin mutabakatlarını yansıtacak şekilde haritanın uygulanması hususundaki ortak taahhütlerini vurgulamıştır.

Bakan Çavuşoğlu ve Bakan Pompeo ayrıca Türkiye-ABD ikili ilişkilerini de ele almış ve çalışma grubu mekanizması toplantılarının ikili ilişkilerimizde öne çıkan mevcut meselelere çözüm bulunabilmesi için sürdürülmesi hususunda mutabık kalmıştır. İki Bakanın görüşmesinin hemen ardından, Adli ve Diğer Konulara ilişkin Çalışma Grubunun ön oturumu gerçekleştirilmiştir