BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,80
ALTIN 2.412,59
HABER /  GÜNCEL

Sanık eski üsteğmen görüntülere rağmen inkar etti

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlere ilişkin davada, dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Personel Daire Başkanı Tuğgeneral Veli Turan'ı alıkoyan ekipte yer aldığı belirlenen sanık eski teğmen Necip Erkul savunma yaptı.

Abone ol

Güvenlik kamerası kayıtlarına rağmen Turan'ı derdest etmediğini öne süren Erkul, 15 Temmuz darbe girişimini kimin yaptığına ilişkin soruyu da yanıtlamak istemedi.
 
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Jandarma Genel Komutanlığının Beştepe Karargahı'ndaki eylemlerle ilgili davada 243 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, olay tarihinde Jandarma Kriminal Daire Başkanlığında görev yapan sanık eski Teğmen Necip Erkul'un savunması alındı. 

Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz akşamı ailesiyle dışarıda olduğu sırada kendisini arayan Yüzbaşı İlyas Pekdemir'in terör saldırısı olabileceğini söyleyerek karargaha gelmesini istediğini dile getiren sanık Erkul, bunun üzerine görev yerine gittiğini anlattı.

Karargahta terör ya da siber saldırı olabileceğinin söylendiğini belirten Erkul, aracındaki kamuflajları giydiğini kaydetti.

Sanık Erkul, karargah bahçesine çıktığı sırada bacağından ve sırtından vurularak yaralandığını dile getirerek, polisler tarafından hastaneye götürüldüğünü söyledi.

Kimseye ateş açmadığını öne süren Erkul, dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Personel Daire Başkanı Tuğgeneral Veli Turan'ı derdest edenler arasında yer almadığını iddia etti.    

Darbecilerin kontrolündeki zırhlı muharebe aracında kimlik kartının bulunduğunu hatırlatan Erkul, yaralandığı için kimliğinin araca bırakılmış olabileceğini savundu. 

GÖRÜNTÜLERE RAĞMEN İNKAR ETTİ
Savunmasının ardından çapraz sorgusuna geçilen Erkul, güvenlik kamera kayıtlarına yansıyan görüntülerine rağmen Tuğgeneral Turan'ı alıkoymadığını iddia ederek, "Böyle bir eylem gerçekleştirmedim, kimseyi derdest etmedim, bu yönde kimsenden talimat almadım ve kimseye de talimat vermedim." şeklinde savunma yaptı. 

FETÖ'nün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandığına ilişkin iddianamedeki tespiti de kabul etmeyen Erkul, dava dosyasındaki bilirkişi raporlarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.  

15 TEMMUZ SORUSUNA CEVAP VERMEDİ
Sanık Erkul, TBMM avukatı Bilal Temel'in "Kriminal dairede görev yapmış, bilirkişilik yaparak raporlar hazırlamış biri olarak sizce 15 Temmuz darbe girişimini kim yaptı?" sorusuna cevap vermek istemediğini dile getirdi.

 Bunun üzerine avukat Temel de "Görevli olmadığınız halde Jandarma Genel Komutanlığına geliyorsunuz. O gece karargaha birileri alınmıyor ama teknik bir personel olmanıza rağmen siz alınıyorsunuz. Kamuflajınızı otoparkta giyiyorsunuz, tuğgenerali derdest ediyorsunuz, sonra da vuruluyorsunuz. Buna rağmen darbecilere dair tek bir laf etmiyorsunuz. Darbecilere karşı mücadele eden polis ve askerle ilgili gerçeği yansıtmayan beyanda bulunuyorsunuz." karşılığını verdi.

Olay tarihinde saat 11.00'den 15.00'e kadar idari izin alarak hasta çocuğunu görmek için evine gittiğini söyleyen sanık Erkul'a bir başka avukat, "Eve gittiğinizi söylüyorsunuz ancak HTS kayıtlarınıza göre o gün eve gitmemişsiniz. İzinli bulunduğunuz süre boyunca nereye gittiniz ve kimlerle görüştünüz?" sorusunu yöneltti. 

"Hayır, evdeydim." demekle yetinen Erkul, suçsuz olduğunu iddia ederek tahliye talebinde bulundu.

Duruşmaya devam ediliyor.