BIST 10.046
DOLAR 32,31
EURO 34,68
ALTIN 2.407,38
HABER /  GÜNCEL

Çatı da ilk resmi adım

CHP ve MHP, “çatı aday” Ekmeleddin İhsanoğlu’nu cumhurbaşkanlığına aday gösteren dilekçelerini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundu. Çiçek, “Bu...

Abone ol

CHP ve MHP, “çatı aday” Ekmeleddin İhsanoğlu’nu cumhurbaşkanlığına aday gösteren dilekçelerini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e sundu. Çiçek, “Bu seçimlerin ülkemiz, milletimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz” dedi.
Ekmeleddin İhsanoğlu’nu cumhurbaşkanlığına aday gösteren önergeler, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural tarafından TBMM Başkanı Cemil Çiçek’e teslim edildi. Toplam 163 milletvekilinin imzasının bulunduğu önergede, CHP’den 111, MHP’den 52 milletvekilinin imzası yer alıyor. Öte yandan, bağımsız milletvekilleri Hami Yıldırım ve İdris Bal da CHP dilekçesine imza attı. MHP’den ihraç edilen İhsan Barutçu da MHP’nin dilekçesine imza attı. CHP’nin dilekçesini Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP’nin dilekçesini Grup Başkanvekili Oktay Vural, Çiçek’e verdi.
Dilekçelerin teslim edilmesinin ardından bir konuşma yapan Çiçek, Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak ilk müracaatı aldıklarını kaydederek, “Aldığımız başvuruyu, ekindeki belgeleri yarın Yüksek Seçim kurulu’na intikal ettireceğiz. Bundan sonraki süreç kanun gereği Yüksek Seçim Kurulu tasarrufundadır.Bu seçimlerin ülkemiz, milletimiz için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı görevinin önemli olduğunu belirten Çiçek, Anayasa’nın 104. maddesini hatırlattı. Çiçek, “Cumhurbaşkanı Türk milletinin birliğini temsil eder, devlet organları arasındaki dengeyi gözetir ve Anayasa’nın uygulanmasını gözetir” ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, tarihte bir yaşanacağını söyleyerek, Anayasa’nın 102. maddesi ve 6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı seçim Kanunu’nun çerçevesinde Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu için başvurduklarını yapmak için geldiklerini kaydetti.
Vural, Cumhurbaşkanlığı adayı için Ekmeleddin İhsanoğlu’nun ismini milletin teveccühüne verdiklerini kaydederek, “Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek, Anayasa’nın uygulanması ve devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetecek, büyük Türk milleti ve tarih huzurunda görev yapacak bir cumhurbaşkanı seçim süreci başlamış bulunmaktadır. Cumhurbaşkanlığı’na yaptığımız bu adaylık müracaatı, milletimizi kavgaya değil huzura, çatışmaya değil huzura, ‘ben’ merkezli değil, ‘biz’ merkezli bir anlayışa, yolsuzluğa değil dürüstlüğe, sorumsuzluğa değil, sorumluluk ahlakına, bölünmeye değil, bütünleşmeye davet ediyoruz. Sayın Ekmeleddin İhsanoğlu’nu Cumhuriyetimizin ve milletimizin değerleriyle barışık şahsiyetiyle bu görevi milletimizin bütün evlatlarını kavrayacak şekilde demokrasi, hukuk devleti, özgürlüklere sahip çıkacak bir anlayışla yürüteceğine inanıyoruz. 52 milletvekili ile milletimizin teveccühüne ve desteğine havale ediyoruz“ ifadelerini kullandı.
(İHA)